Alacsony a részvételi arány

Vontatottan halad a szlovéniai elnökválasztás

Vontatottan halad a voksolás a szlovéniai elnökválasztás vasárnapi fordulóján, amelyen a részvételi arány az első forduló alacsony szintjét sem éri el.

2012.12.02 14:18MTI

 A szlovén központi választási bizottság adatai szerint a 7 órakor megnyitott szavazóhelyiségeket 11 óráig csak a választásra jogosultak 12,4 százaléka kereste fel, ami 2 százalékponttal kevesebb a három héttel ezelőtti első forduló időarányos részvételi mutatójánál.
   
A közvélemény-kutatók szerint a részvételi arány döntő szerepet játszhat a választás végkimenetele szempontjából: az 1,7 millió választásra jogosult nagyon alacsony részvételi aktivitása ugyanis kiszámíthatatlanná teszi a végeredményt. A három héttel ezelőtti első fordulón a választásra jogosultak 48 százaléka élt csak szavazati jogával, ami a legalacsonyabb aktivitást jelenti a független Szlovénia elnökválasztásainak a sorában.
   
A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint Borut Pahor volt miniszterelnök a favoritja a vasárnapi voksolásnak, akinek a támogatottsági indexe 55 és 65 százalék között mozgott, míg ellenfele, Danilo Türk, aki eddig Szlovénia köztársasági elnöke volt, 24 és 35 százalék közötti tetszési indexeket mondhatott a magáénak.
   
A szlovéniai választók 19 óráig adhatják le szavazatukat a 3300 szavazóhely valamelyikében. Az urnazárás után azonnal mindkét nagy szlovén televíziós csatorna - az RTV Slovenija és a POP TV - a szavazóhelyiségekből kilépők kikérdezése alapján összeállított eredménybecsléseket közöl, míg az első eredményeket még éjfél előtt ismerteti a választási bizottság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.