MNB

A GDP 77,1 százalékán állt az államadósság szeptember végén

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 77,1 százalékának megfelelő összeget tett ki szeptember végén, az adósságot a harmadik negyedévben 149 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel pedig 180 milliárd forinttal növelte.

2012.11.19 10:07MTI

Ezt jelentette az államháztartás előzetes pénzügyi számlái alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Az adósság 0,6 százalékponttal csökkent a harmadik negyedévben a június végi 77,7 százalékról.

Az MNB előzetes pénzügyi számlái szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 harmadik negyedévének végén 22 199 milliárd forint volt, 756 milliárddal kevesebb, mint egy évvel azelőtt, a harmadik negyedév alatt alig 31 milliárd forinttal nőtt. Az államháztartás nettó tartozása 16 330 milliárd forintot, a GDP 56,7 százalékát tette ki 2012 harmadik negyedévének végén.

A múlt év végén a névértéken számított bruttó adósság a GDP 80,8 százalékán állt és 2010 közepén tetőzött 85,3 százalékon.

A tranzakciók következtében az adósság az első háromnegyed évben 505 milliárd forinttal emelkedett, míg az elmúlt évben 425 milliárd euró nettó törlesztés valósult meg. Az adatokból az is kiolvasható, hogy ebben az évben jobbára az árfolyamváltozás hatására majdnem ezer milliárd forinttal csökkent az államadósság, míg tavaly egész évben 1339 milliárddal nőtt ugyanezért.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye (hiánya) az előzetes adatok szerint 2012 harmadik negyedévével zárult egy évben a GDP 3,2 százaléka (922 milliárd forint) volt a magán-nyugdíjpénztári kilépések és a végtörlesztés hatásával együtt, amelytől megtisztítva a GDP 3,0 százaléka lett volna. Egyedül a harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 114 milliárd forintot a negyedéves GDP 1,5 százalékát tette ki.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2012 harmadik negyedévével zárult elmúlt egy évben a GDP 5,6 százaléka (1621 milliárd forint) volt. Az idei év harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (337 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,5 százalékát tette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.