Haza és Haladás

Politikai ellenfelek lejáratására használják az államadósság problémáját?

A Haza és Haladás Egyesület - amelynek elnöke Bajnai Gordon - keddi közleménye szerint Rogán Antal a keddi parlamenti vitanapon "leegyszerűsítő módon és lejárató szándékkal" vádolta meg a Bajnai-kormányt az államadósság növelésével.

2012.11.06 15:53MTI

A Fidesz frakcióvezetőjének állításával szemben azonban éppen a válságkezelő kormány állította meg 2010-re az államadósság GDP-arányos növekedését.

A közlemény szerint a jelenlegi kormány fenntarthatatlan - és egyszeri bevételt hozó - költségvetési intézkedéseivel úgy öli meg a gazdasági növekedés esélyét, hogy közben semmit sem tesz az államadósság hosszú távú csökkentése érdekében.

A Bajnai Gordon vezetett egyesület szerint 2001 és 2007 között mind a költségvetési kiadások, mind pedig a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban fenntarthatatlan helyzet alakult ki és ez a két dolog együttesen okozta azt, hogy Magyarország a 70 százalékot meghaladó államadóssággal érkezett a világgazdasági válság középső szakaszába. Az akkori kormányok komoly strukturális átalakításokba kezdtek a költségvetés fenntarthatóságának megteremtése érdekében.

A GDP-arányos államadósság 2007 végétől 2010 elejéig 66 százalékról 80 százalékra nőtt, amit négy főbb tényező okozott: a GDP visszaesése; az IMF-hitelből lehívott, a jegybankban elhelyezett tartalék, amely a nettó adósságot nem növelte; a forint leértékelődése; valamint a lejáró, megújított hitelek kamatterhe, valamint - például - az önkormányzati eladósodás. Így tehát a közlemény szerint Rogán Antal polgármesterként az V. kerületet "tette az ország legeladósodottabb önkormányzatává, így a maga területén éppen azt csinálta, amit most másokon számon kér".

A Haza és Haladás Egyesült úgy véli: szemben a Fidesz populista szólamaival Magyarország 2009-2010-ben megállította az eladósodás ütemét. A fájdalmas, de gyors és fenntartható eszközöket használó válságkezelés hatására az ország kijött a válságból, növekedési pályára állt.

Szerintük nem jó kormányzás az a gyakorlat, amely az emberek megtakarításainak az elkobzásával csökkenti az államadósságot. "Mivel a Fidesz gyáva ahhoz, hogy ezt őszintén elmondja a magyar polgároknak, és képtelen arra, hogy tisztességes gazdaságpolitikával helyreállítsa az ország - általa szétvert - nemzetközi hitelképességét és megbízhatóságát, folyamatosan politikai ellenfelei lejáratására használja az államadósság problémáját" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.