Ki kell lépni az adósságcsapdából

Semjén: kedvezményeket kapnak a felelősen gazdálkodó önkormányzatok

Azok az önkormányzatok, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, kedvezményekre számíthatnak.

2012.11.15 19:33MTI

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány a megyei önkormányzatok és a kistelepülések után az 5000 lakosúnál nagyobb települések adósságait is részben átvállalja. Az emberek iránti felelősség mondatja azt, hogy az önkormányzatokat ki kell hozni az adósságcsapdából - tette hozzá. 

A kormány tagjai ezután tárgyalnak a nagyobb településekkel az adósság átvállalásáról, majd a hitelező bankokkal kezdenek megbeszéléseket - mondta. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kifejtette: az eladósodott önkormányzatok egy része súlyos felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, más részük azért adósodott el, mert a beruházásokhoz nem volt önerejük, jelentős részük pedig a működéshez vett fel hitelt. Kirívó esetben előfordulhat, hogy olyan felelőtlen volt a gazdálkodás, amelynek büntetőjogi következményei lehetnek, ennek feltárása az Állami Számvevőszékre tartozik - jegyezte meg. 

Nagyobbrészt azonban politikai felelősség állapítható meg, aminek feltárása legitim dolog, hogy az emberek tudják a következő választáson, miként jutott ide a településük - fűzte hozzá. Az MTI kérdésére azt mondta: nincs kettős mérce, érdektelen, hogy milyen pártállású az adott település polgármestere. Hozzátette azonban azt is, hogy a hiteleket nem a polgármesterek, hanem a képviselő-testületek vették fel, amelyek összetétele rendkívül színes.
 
Kérdésre válaszolva azt mondta: a felelősen gazdálkodó önkormányzatok a pályázati lehetőségek terén kivételezett elbánásban részesülnek a továbbiakban. Szintén kérdésre válaszolva Semjén Zsolt kijelentette: egyelőre nem lehet megmondani, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb városok esetében mekkora hiteltömegről van szó, mivel az önkormányzatok cégeinek, intézményeinek adósságát is ide lehet számítani. Az önkormányzatok, a kormány és a bankok érdeke is az, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.