Egy hónappal

Az MNB meghosszabbította bankjegybiztonsági programját

Egy hónappal meghosszabbította bankjegybiztonsági programja pályázati határidejét a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2012.10.11 11:32MTI

A kiskereskedők és szolgáltatók november 23-áig igényelhetnek támogatást korszerű bankjegyvizsgáló készülékek megvásárlásához. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a program iránt érdeklődők száma. A jegybank azért hosszabbította meg a beadási határidőt, hogy az érdeklődőknek elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére - tájékoztatta az MNB csütörtökön az MTI-t. 

A közlemény szerint jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata. Bár a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban is alacsony, tudatos készpénzhasználattal még így is tovább csökkenhető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. 

A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt, szolgáltatót terheli. Az MNB a készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával, de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja a pályázókat. Egyes készülékek már 7 ezer forinttól elérhetők, így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a befektetés. A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján elbírálja, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak. A kuponok beváltási határideje 2013. január 10.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.