22 168 milliárd forint

MNB: a GDP 77,7 százalékán az államadósság

A pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 77,7 százalékán állt az államháztartás bruttó konszolidált (maastrichti) adóssága, 22.168 milliárd forintot tett ki - jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az adat negyedévvel korábban 79,0, a múlt év végén 80,8 százalék volt.

2012.10.01 12:41MTI

Az adósságállomány csökkenéséhez a második negyedévben 252 milliárd forinttal járult hozzá a forint erősödése, a nettó hitelfelvétel pedig 25 milliárd forinttal növelte azt. A központi kormányzat pénzügyi eszközeinek növekedéséhez hozzájárult az is, hogy az újabb magán-nyugdíjpénztári kilépések miatt a háztartások 56 milliárd forint tőkét vittek át az állami nyugdíjrendszerbe.

A második negyedévben az államháztartás deficitje a negyedéves GDP 1,1 százaléka, 76 milliárd forint volt, míg az év közepéig eltelt egy évben a hiány 1036 milliárd forint a GDP 3,6 százaléka volt.

A nem pénzügyi vállalatok második negyedéves nettó megtakarításai 387 milliárd forintot, a negyedéves GDP 5,5 százalékát tette ki. Az elmúlt egy évben egyedül az idei második negyedévben bizonyult nettó hitelfelvevőnek a vállalati szektor, mintegy 42 milliárd forinttal a negyedéves GDP 0,7 százalékával. A második negyedévvel zárult egy évben 709 milliárd forint, a GDP 2,5 százaléka volt a vállalkozások pénzügyi megtakarítása.

A háztartások nettó megtakarítása pénzügyi számlák adatai szerint a második negyedévben 292 milliárd forint a negyedéves GDP 4,1 százaléka, az elmúlt egy évben 1492 milliárd forint, a GDP 5,2 százalék volt. Az első negyedévben a lakosság nettó megtakarításai még meghaladták a 361 milliárdot, a negyedéves GDP 5,6 százalékát.

A második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül számottevő növekedés figyelhető meg a forintbetétek, a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok, a befektetési jegyek terén. Ugyanakkor a biztosítási- és nyugdíjpénztári tartalékok csökkentek a magán-nyugdíjpénztári átlépések miatt. A kötelezettségeket tekintve csökkentek a devizahitelek és a forint alapú ingatlanhitelek - jelentette az MNB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.