Egyenlegjavító program

Az EB üdvözli, hogy az MNB kikerül a tranzakciós illeték hatálya alól

Az Európai Bizottság szóvivője üdvözölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentését arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kikerül a tranzakciós illeték hatálya alól.

2012.10.05 14:47MTI

Az EU/IMF-tárgyalások kapcsán pedig elmondta: a Bizottság még csütörtökön válaszolt a magyar kormány korábbi levelére, így most "a magyar félen a sor". A tranzakciós illeték szabályainak módosításáról Olivier Bailly az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: "reméljük, hogy ez (a szándékbejelentés) késlekedés nélkül olyan módosítási javaslat formáját fogja ölteni, amely megváltoztatja az erre vonatkozó törvényt, és azt a közeli napokban el fogják fogadni". 

A szintén pénteken bejelentett egyenlegjavító programról a brüsszeli szóvivő azt mondta: annak valamennyi elemét tüzetesen elemzik, és majd csak november 7-én adnak róla értékelést, amikor közzéteszik az egész unióra vonatkozó gazdasági előrejelzést. Matolcsy György bejelentése szerint jövő évi növekedési előrejelzését a kormány 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékli, az idei és a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt - 2,5 és 2,2 százalékról - 2,7 százalékra emeli, a jövő évi hiánycél eléréséhez pedig 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre. 

Olivier Bailly közölte, hogy a magyar kormány valóban tájékoztatást adott Brüsszelnek azokról az intézkedésekről, amelyek a túlzottdeficit-eljárást alól való kikerülést célozzák. Hozzátette, hogy a magyar hatóságoktól kapott valamennyi információt alaposan elemzik és értékelik, mielőtt megállapítanák, hogy Magyarország elég hatékony lépéseket tett-e a költségvetési deficit ügyében.
 
Az uniós elvárás az, hogy az éves költségvetési hiány ne lépje túl a három százalékot. Magyarország ellen 2004-es uniós csatlakozása óta folyamatosan túlzottdeficit-eljárás folyik. Ami a Magyarországgal folytatott IMF/EU-tárgyalásokat illeti, Olivier Bailly hangsúlyozta: ezek a konzultációk nem álltak le. 

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap már levélben reagált az IMF/EU-küldöttség nyári észrevételeire született magyar válaszokra. Közölte, hogy nemcsak az IMF, hanem - csütörtökön - Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke is levelet küldött a magyar kormánynak, így most már a magyar fél előtt is ismeretesek mind az IMF, mind az EU észrevételei. Most a magyar félen a sor - tette hozzá. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor folytatódhatnak Budapesten a konkrétabb tárgyalások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.