Brüsszelnek is tetszik

Az MNB üdvözli a tranzakciós illetékről szóló döntést

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) üdvözli, hogy a kormány a "jegybank álláspontjával összhangban nem veti ki az MNB-re, annak intézményi és pénzügyi függetlenségét, illetve az Európai Unió alapszerződését is sértő tranzakciós illetéket".

2012.10.05 13:09MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken ismertette a kormány új, 397 milliárd forintos egyenlegjavító programját, egyben bejelentette, hogy a tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra.

Az MNB az MTI kérdésére pénteken közölte, hogy tanulmányozzák a bejelentett intézkedéseket.

Hozzátették: a készpénzfelvételre előírt 3 ezrelékes illeték, a Magyarországon kiemelkedően magas készpénzhasználat csökkentésén keresztül hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez és növelheti a pénzforgalom hatékonyságát.

Az Európai Bizottság szóvivője is üdvözölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentését arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kikerül a tranzakciós illeték hatálya alól.

A magyar egyenlegjavító programról Olivier Bailly azt mondta, hogy annak valamennyi elemét tüzetesen elemzik, és majd csak november 7-én adnak arról értékelést, amikor közzéteszik az egész unióra vonatkozó gazdasági előrejelzést.

Bailly közölte, hogy nemcsak a Nemzetközi Valautaalap (IMF), hanem - csütörtökön - Olli Rehn, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke is levelet küldött Magyarországra. Azt a szóvivő nem tudta megmondani, hogy mikor folytatódhatnak Budapesten az IMF/EU-tárgyalások a magyar kormánnyal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.