Lehetnek "alternatív" forgatókönyvek

Fitch: "valószínűtlen" az euróövezet teljes felbomlása

A Fitch Ratings elemzése szerint "nagyon valószínűtlen" az euróövezet "teljes" felbomlása, tekintettel arra, hogy egy ilyen fejleménynek milyen hatalmas pénzügyi és politikai ára lenne.

2012.05.03 19:39MTI

"Alternatív forgatókönyvek" azonban elképzelhetők Görögország távozásától egészen odáig, hogy Németország és több más eurótagállam hagyja ott a jelenlegi valutauniót, új közös valutát teremtve kisebb létszámmal.
   
A legnagyobb európai hitelminősítő befektetőknek összeállított 25 oldalas helyzetértékelésében közölte: a szuverén és banki válság mutatja, hogy az euróövezetet "hibás tervek" alapján hozták létre, és alapvető reformokra van szükség ahhoz, hogy az eurót "életképes struktúrává" lehessen alakítani.
   
A Fitch Ratings londoni elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy véleményük szerint létezik "harmadik út" a teljes költségvetési unió és az euróövezet teljes felbomlása között, mivel a jelenlegi válsággal együtt is a valutauniónak "komoly erősségei vannak", és megvan a kapacitása saját maga megmentésére.
   
A cég alapeseti várakozása az, hogy az euróövezet "valahogy átevickél" a válságon, mivel az ismétlődő piaci stresszek hatására a gazdaságpolitikai döntéshozók végül megteszik a felbomlás elkerüléséhez szükséges lépéseket, annál is inkább, mivel akár még egy részleges felbomlás is súlyos rendszerszintű károk kockázatával járna.
   
A Fitch szerint e lépések között lesz várhatóan a nemzetállami költségvetési szuverenitások bizonyos mértékű hígítása, a szuverén kötelezettségek és források részleges mértékű közössé tétele, valamint az euróövezeti szintű pénzügyi felügyeleti és beavatkozási mechanizmusok erősítése.
   
A cég mindazonáltal kidolgozott öt alternatív forgatókönyvet is, csökkenő valószínűség sorrendben. Ezekben - a Fitch szerint "stilizált" és "pusztán illusztratív célú" - forgatókönyvekben Görögország távozása, költségvetési "kvázi-unió" létrehozása, "euro-márka" - vagyis Németország vezetésével új, kisebb valutaunió - kialakítása, az Európai Egyesült Államok megalakulása, és végül a legkisebb valószínűséggel az euró teljes felbomlása szerepel.
   
A Fitch szerint az Európai Egyesült Államok (USE) kifejlődése is "rendkívül valószínűtlen" a belátható jövőben, mivel a jelenlegi euróövezeti tagállamokban nincs meg a politikai akarat a nemzeti szuverenitás ilyen mértékű feladására, illetve arra, hogy a hitelező országok átvegyék a gyengébb lábakon álló valutauniós tagállamok adósságait.

E forgatókönyv megvalósulása esetén az USE maga válna egységes szuverén állammá, teljes költségvetési és politikai unióval, az egyes tagországok költségvetéseinek szövetségi szintű ellenőrzésével, jelentős mértékű jövedelem-megosztással és központosított adósságkezelő hivatallal - áll a Fitch Ratings elemzésében.
   
A másik "extrém" forgatókönyv az "euro-márka", amelynek alapján Németország hagyná ott a mostani euróövezetet, és néhány más jelenlegi eurótagállammal együtt új valutauniót alakítana.
   
A Fitch Ratings e forgatókönyve alapján Németországhoz csatlakozna Hollandia, Luxemburg, Belgium, Ausztria, és "esetleg még" Franciaország, Finnország, Észtország és Szlovákia, vagyis a jelenlegi euróövezeti létszámnak hozzávetőleg a fele.
   
A teljes felbomlást vázoló, a Fitch által valószínűtlennek nevezett forgatókönyv - amelyben a 17 tagállam mindegyike újból saját valutát honosítana meg - az euróövezeti bankrendszer zömének globális következményekkel járó összeomlásával számol. E forgatókönyv alapján a piacok, a hitelforrások és a nemzetközi tőkeáramlások befagynának, az európai fizetési rendszer és a kereskedelem összeomlana, és ebben a környezetben egész Európa - sőt valószínűleg a világgazdaság egésze - depresszióba süllyedne.
   
Meredeken zuhannának az adójövedelmek, a piaci finanszírozási források "elpárolognának", és mindezen fejlemények szociális hatásai potenciálisan hatalmas mértékű zavargásokhoz, az EU és egyéb intézményi struktúrák lebomlásához, végül pedig politikai káoszhoz és a szélsőségesség térnyeréséhez vezethetnének - áll a Fitch Ratings e forgatókönyv-változatában.
   
Hasonló apokaliptikus euróösszeomlási forgatókönyveket más nagy londoni házak is kidolgoztak.
   
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - egy korábbi elméleti szimulációja szerint ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok hazai összterméke (GDP) a legutóbbi csúcsértékhez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is.

Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve alapján a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, de a legsúlyosabban érintett országokban megközelítené az 50 százalékot.
   
A szétesés után a volt valutauniós országoknak - még az erőteljesebb helyzetűeknek is - tőkekorlátozásokat kellene bevezetniük a szélsőséges árfolyamkilengések megakadályozására.
   
Az EIU szerint ezek a hatások idővel enyhülnének, de mindenképpen évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.
   
A ház e katasztrófafilmbe illő forgatókönyve szerint ha a valutaunió összeomlik, a vezető amerikai tőzsdeindexek is - köztük a széles merítésű Standard & Poor's 500-as - "legalább 40 százalékkal" zuhannának.
   
A cég mindazonáltal nyomatékkal hangsúlyozta - és azóta több más elemzésében is jelezte -, hogy nem ez az eseménysor a központi előrejelzési forgatókönyve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.