Méltatták a költségvetési teljesítményt

A Fitch megerősítette Litvánia besorolásait

Megerősítette Litvánia közepes befektetői államadós-besorolását csütörtökön a Fitch Ratings, méltatva a balti köztársaság költségvetési teljesítményét.

2012.05.03 15:30MTI

A cég közölte ugyanakkor, hogy a várható euróövezeti recesszió az idén valószínűleg jelentősen lassítja az eddig kiemelkedő litván gazdasági növekedést.
   
A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban közölte, hogy a megerősítés Litvánia hosszú futamidejű szuverén devizakötelezettségeinek "BBB", illetve a hosszú futamú, hazai valutában fennálló adósságok "BBB plusz" osztályzataira, valamint a rövid lejáratú devizaadósság-állomány "F3"-as besorolására és a kereskedelmi adósokra megállapított "A" szintű besorolási országplafonra vonatkozik.
   
A hosszú futamidejű litván adósságok osztályzatainak kilátása stabil.
   
A Fitch Ratings a megerősítéshez fűzött csütörtöki londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy az államháztartási konszolidáció halad kijelölt útján, és a közfinanszírozási helyzetben elért fordulat megerősítette az ország szuverén hitelképességébe vetett bizalmat.
   
Az államháztartási deficit - amely 2009-ben még a hazai össztermék (GDP) 9,4 százaléka volt - tavaly 5,5 százalékra süllyedt, és a kormány az idei évre 3 százalékos hiánycélt tűzött ki annak érdekében, hogy lehetővé váljon Litvánia euróövezeti csatlakozása 2014-ben. A Fitch Ratings közölte, hogy ezt a hiánycélt reálisnak tartja.
   
A hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a litván gazdaság tavalyi 5,9 százalékos növekedési üteme a második leggyorsabb volt az EU-ban Észtországé után, és bár az export továbbra is fontos hajtóerő, a litván GDP-növekedés azonban széles bázisúvá vált, és a belső kereslet is ütemesen erősödik.
   
A Fitch közölte ugyanakkor, hogy az idei évre szóló litvániai növekedési előrejelzését a korábbi 3,8 százalékról 2,5 százalékra rontotta, tekintettel arra, hogy "enyhe", 0,2 százalékos egész évi recessziót vár az euróövezetben.
   

Más nagy londoni házak ennél jóval meredekebb visszaesést valószínűsítenek 2012-re a valutaunióban.
    
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics idei második negyedévi átfogó európai prognózisa kétévi folyamatos recessziót jósol az eurótérségben. A ház előrejelzése szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.
   
A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja, a Moody's Investors Service minap Londonban ismertetett átfogó éves prognózisában 2012 egészére 0,5 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsített az euróövezetben.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.