Ki mit gondol Magyarországról?

Kovács: mindenki felelős az országimázs alakításáért

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint minden magyar állampolgár felelős az országimázs alakításáért, mindannyian, egy kis település lakójától a köztársasági elnökig, formáljuk az országról kialakított képet.

2012.05.03 14:52MTI

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára ezt a Budapesti Corvinus Egyetemen csütörtökön megtartott I. Országimázs konferencián mondta, hozzátéve, hogy az országról alkotott kép alakítása egy szerves folyamat, amelyben benne van mindenkinek, minden magyar állampolgárnak a tette, a mondanivalója, a magatartása.
   
Kovács Zoltán szerint az országimázs konferencia feladata pontosan az, hogy ráirányítsa a figyelmet például a magyar gasztronómiára vagy a borkultúrára, amelyek eszközök lehetnek abban, hogy pozitív kép alakuljon ki az országról.
   
Az államtitkár a konferencia szünetében elmondta: a Magyarországról alkotott imázsnak van egy külső eleme, az, amit a külföld gondol rólunk, ennek a felmérését alapos munkával el kell végezni. Ennek a felmérése megkerülhetetlen, tudnunk kell, hogy Nyugat-Európában és szerte a világban mit gondolnak rólunk - mondta.
   
Kovács Zoltán rámutatott: "ugyanakkor újra kell fogalmaznunk, mi mit gondolunk magunkról". 
   
Kiemelte: a "magyar identitás" most fogalmazódik át, az elmúlt 2 év "egy helyes és egészséges vágányra tette ezt a dolgot", de például a finnek erre folyamatosan figyelnek. Aláhúzta: az identitás szempontjából nagyon fontos önértékelést folyamatosan karban kell tartani, mert csak így lehet "egészségesen gondolkodni saját magunkról, akkor lehet jól megfogalmazni, kik vagyunk, s "mit akarunk saját magunktól".
   
Rámutatott: az ország képe alapvetően sztereotípiákon, pozitív és negatív előítéleteken nyugszik, tudatában kell lennünk annak, hogy ezeknek milyen a természete, ezek évtizedek, sőt, évszázadok óta létező dolgok, egy sor véleményt ebből nem lehet megváltoztatni.
   
Az államtitkár ilyen sztereotípiának mondta azt a Közép-Európáról megformált képet, hogy ez egy "demokrácia-deficittel" bíró, elmaradott régió, ez olyan "masszív meggyőződés", amelyről látszik, hogy a transzatlanti régióban, Nyugat-Európában hogyan használják ki a jelen körülmények között. "Rá kell irányítani a figyelmet azokra a részletekre, amelyek bebizonyítják: nincs helye a kettős mércének, el kell utasítani azt, hogy ilyen sztereotíp rendszerben méricskéljenek minket, próbáljanak megítélni" - mondta az államtitkár.      
   
Bánki Erik, fideszes képviselő, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke elmondta: a magyarországi turizmus fejlesztése kiemelt jelentőségű, hisz az ágazat éves szinten mintegy 1.320 milliárd forint árbevételt eredményez, ami a GDP mintegy 6 százaléka, és hozzávetőleg 323 ezer főt foglalkoztat.

Arról is szólt, hogy várhatóan 2012 lesz az az első év, amikor Magyarország turisztikai bevétele eléri a válság előtti utolsó év, azaz 2007 bevételi színvonalát.
   
Elmondta azt is: a turizmus devizabevétele mintegy 4 milliárd euróra rúg, az idegenforgalom körülbelül 250 milliárd forint áfa-bevételt hoz a büdzsének.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.