Besegített az Új Széchenyi Terv is

Veszélyes partfalszakaszt erősítettek meg Pakson

Megerősítettek egy veszélyes partfalszakaszt Pakson, a 340 millió forintos fejlesztéshez 290 millió forintot nyert el a paksi önkormányzat az Új Széchenyi Terv forrásaiból.

2012.05.03 18:48MTI

Az újonnan megépült partfal a paksi Deák Ferenc utca mögött magasodik a város északi részén, a hatos főút szomszédságában. A  partfal megerősítése a tövébe épült házak, a hatos főút, valamint a közművek megóvását is szolgálja.
   
Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős - jelenleg is Pakson élő - államtitkára a partfal átadásán csütörtökön hangsúlyozta: a megerősítés elejét veszi a további mozgásoknak, omlásoknak, csúszásoknak. Ezzel elhárul a 6-os főút, valamint a víz-, villany- és gázvezetékek károsodásának veszélye, a környék lakóházai pedig a löszmagaspart megerősítésének köszönhetően legalább fél évszázadig biztonságos otthonai lesznek az ott élőknek.
  
Kovács Pál elmondta: a Duna mentén az összesen 4,2 milliárd forintos keretösszegű pályázati konstrukcióból Dunaföldváron, Dunaszekcsőn, Dunaújvárosban, Ercsiben és Rácalmáson indultak vagy indulnak a közeljövőben a paksihoz hasonló projektek.
   
Az államtitkár szólt arról, hogy Paks hagyományosan sikerrel szerepel az uniós pályázatokon: a város 96 támogatott projektjének összértéke mintegy 5 milliárd forint. A legnagyobb helyi fejlesztések a környezet védelmét szolgálják: az 1,1 milliárd forintos támogatással épülő térségi hulladékgazdálkodási rendszert a szennyvíztisztító telep mintegy 800 milliós bővítése követi. A partfal-stabilizációs beruházás a város negyedik legnagyobb támogatást elnyerő projektje.
   
A kivitelező Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Korcsmár István beszámolt arról, hogy a kivitelezés hét hónapot vett igénybe, ez alatt megtámasztó szerkezetet építettek a körömvonal stabilizálására, közel négyezer négyzetméteren rézsűzést végeztek, megoldották a vízelvezetést, és a partfalat gyengítő pincéket is hatástalanították – feltárták, tömedékelték, megerősítést végeztek.
   
Hajdú János, Paks polgármestere elmondta: Pakson az omlásveszélyes partfalak mellett az ár- és belvíz elleni védekezés is rendre feladatot ró az önkormányzatra, és beruházásokat tesz szükségessé. Ezek során azzal a problémával is meg kell küzdeniük, hogy a város alatt több mint nyolcszáz pince van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.