Nem Belenében

Mégiscsak lesz új atomreaktor Bulgáriában

Az ország pénzügyminisztere közölte: Bulgáriában mégis létesül egy új atomreaktor, de nem Belenében, hanem a meglévő kozloduji atomerőművet bővítik egy újabb egységgel.

2012.04.11 15:24MTI

Szimeon Djankow tájékoztatása szerint a Duna mellett létesülő új blokk ezer megawatt teljesítményű lesz.
   
A bolgár kormány március végén döntött arról, hogy végérvényesen lemond az ország második atomerőművének megépítéséről Belenében, ahol helyette gázüzemű erőművet létesítenek.
   
Kozlodujban jelenleg két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-szükségletének a harmadát elégíti ki.
      
Bulgária azért mondott le a belenei atomerőmű megépítéséről, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés finanszírozásáról, és nem sikerült nyugati befektetőt találni, hogy csatlakozzon a vállalkozáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.