Nemzetközi jogot sért az USA?

Kína nem csökkenti a jüan árfolyamát Washington kedvéért

Csen Tö-ming (Chen Deming) kínai kereskedelmi miniszter közölte: a kínai import korlátozását célzó új amerikai törvény ellentétes a nemzetközi joggal, és a kínai kormány nem fogja módosítani a jüan árfolyamát csak azért, hogy csökkentse az amerikai kereskedelmi hiányt, mert ez Washington felelőssége.

2012.03.07 08:48MTI

Barack Obama amerikai elnök várhatóan hamarosan aláírja azt az amerikai kongresszusban kedden elfogadott törvényt, amely új vámokkal sújtja a vélhetően állami támogatással exportált kínai és vietnami árucikkeket. Az amerikai kormányzat eleve az állami támogatás egy formájának tartja a kínai valuta, a jüan szerinte túl alacsony és túl lassan emelkedő árfolyamát.
   
"Mi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait követjük, és nem kötelességünk betartani egyik vagy másik ország belső rendelkezéseit, amelyek túlmutatnak a nemzetközi jogon" - mondta a miniszter.
   
Csen kiemelte, a nemzetközi pénzügyi válság kitörése óta sok ország, különösen az Egyesült Államok támogatásban részesítette saját autóipari vállalatait. Hozzátette: Kína ugyanebben az időszakban - a G20-ak felhívásának megfelelően - nem alkalmazott új támogatásokat és nem is hozott intézkedéseket más országok ilyen irányú lépéseinek ellensúlyozására.
   
"Hogy világos legyek: a kínai központi kormány nem engedélyezett tiltott támogatásokat" - szögezte le a kínai kereskedelmi miniszter.
   
Kína kereskedelmi többlete tavaly 15 százalékkal 155 milliárd dollárra csökkent a lanyhuló külföldi kereslet és a kínai hazai piac gyors bővülése miatt. Ezzel a többlet a kínai hazai össztermék 2,1 százalékára apadt, miközben az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje a GDP 4,8 százaléka volt - emlékeztetett a kínai miniszter, az amerikai gazdaságpolitikát okolva az ottani kereskedelmi hiányért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.