Akár húsz évet is kaphatnak az elkövetők

Remekelt a NAV: 700 milliós adócsalásra derült fény

Adócsalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyik áramszolgáltató beszállítójánál; a cég a gyanú szerint egy bűnszervezet felhasználásával három év alatt 700 millió forinttal károsította meg a költségvetést.

2012.03.07 08:39MTI

Az m1 szerda hajnali híradójában elhangzottak szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kilenc embert gyanúsít az ügyben. A csalásokra létrehozott bűnszervezet vezetőjét kedd hajnalban Győrben fogták el a kommandósok.
   
A férfi - a pénzügyi nyomozók szerint - strómanok alkalmazásával fiktív cégek hálózatát hozta létre Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában is. A NAV az ország négy régiójában, egy időben, 25 helyszínen, köztük lakásokban és irodákban tartott házkutatást. Húsz bankszámlát zároltak és több nagy értékű autót foglaltak le. Az akcióban az adóigazgatóság és a bűnügyi szolgálat 90 munkatársa vett részt.
   
"A bűnügyi igazgatóságnak sikerült felderítenie egy hierarchikusan működő bűnszervezetet, amely azzal foglalkozott, hogy villamosipari berendezések körbeszámlázásával csökkentették a nyereségüket különböző jól prosperáló cégek" - mondta el Csiszár Csaba, a NAV nyugat-dunántúli regionális bűnügyi igazgatója a m1 híradójában.
   
Információk szerint az ügy főszereplője az egyik áramszolgáltató beszállítója. A szolgáltatóval Győrben közös telephelyen működő kft. a gyanú szerint 2009 januárjától mostanáig több mint 700 millió forinttal károsította meg a költségvetést.
   
A pénzügyi nyomozók a hajnali akcióban összesen kilenc embert fogtak el. Bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják őket. A bűnszervezet vezetői, ha a bíróság bűnösnek találja őket, a Btk. szerint akár húsz év fegyházbüntetést is kaphatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.