Az ENSZ "büntetné" az egészségtelen élelmiszereket

Meghódítja a világot a chipsadó?

Adó kivetését javasolja az egészségtelen üdítőitalokra, köztük a Colára és mindenfajta "hulladékételre" (junk food) a gazdag országokban elterjedt egészségtelen táplálkozás elleni küzdelem jegyében az ENSZ szakértője.

2012.03.06 15:41MTI

Olivier de Schutter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa genfi ülésén kedden terjesztette be jelentését az ipari országok táplálkozási helyzetéről, számos javaslatot fogalmazva meg benne a fejlett országokban népbetegséggé vált elhízás elleni küzdelemhez. Az agráripari cégek például a jövőben nem írhatnák le adójukból a magas zsír-, cukor és sótartalmú készételek piaci reklámkampányának költségeit.
   
Bírálta az adókedvezményeknek és támogatásoknak azt a rendszerét, amely sok országban legalábbis közvetett módon hozzájárul az egészségtelen élelmiszerek tömeges előállításához és reklámozásához, ahelyett, hogy a friss és tápanyagban dús ételek fogyasztását támogatnák.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az élelmiszeripar leírhatja az adóból a marketingköltségeket, a helytelen táplálkozással összefüggő betegségek miatt magasba szöknek az adófizetők egészségügyi kiadásai.
   
A szakértő szerint a mezőgazdasági szubvenciókban keresendő a gazdag és szegény országok között a táplálkozás terén kialakult szakadék egyik oka. Miközben a világ népességének egyik része éhezésre ítéltetett, a fejlett ipari országokban emberek milliói túltápláltak, és egyúttal túl sok egészségtelen élelmiszert fogyasztanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.