Megőriznék a forint értékét

Gazdaságpolitikai fordulatot sürget az LMP

Az LMP szerint kizárólag egy az ország hitelességét és stabilitását visszaállító gazdaságpolitikai fordulat lehet képes a forint értékének hosszú távú megőrzésére.

2012.01.06 15:52MTI

Schiffer András, a párt frakcióvezetője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő és Simor András jegybankelnök pénteki találkozójára reagált így. Az ellenzéki képviselő üdvözlendőnek nevezte, hogy a két fél hosszú idő után először leült egymással tárgyalni, de szerinte a megbeszélés híre csupán rövid ideig csökkentheti az euró forinttal szembeni árfolyamát.
   
Kiemelte: az LMP ezért arra szólítja fel a miniszterelnököt és a kormánytöbbséget, hogy haladéktalanul vonja vissza azt a rendelkezést, amely kétharmados többséghez köti az egykulcsos személyi jövedelemadó megváltoztatását. Mint mondta, a pénzügyi stabilitásról szóló törvény ezen pontját "gazdasági puccsként" értékelik, hiszen azzal kényszerpályára terelik a következő kormányokat.

Megjegyezte továbbá, hogy ugyancsak az első lépések között vissza kellene vonni az év végén elfogadott új jegybanktörvényt, illetve csökkenteni kell az államadósság kamatterhein, amit meglátása alapján kiszámítható, hiteles és stabil gazdaságpolitikával lehet elérni. Szerinte ha erre nem kerül sor, akkor a Fidesz-KDNP-frakciónak rövid időn belül új miniszterelnök után kell néznie.
   
Schiffer András hangsúlyozta, kizárólag Orbán Viktor "felelőtlen és kalandor" politikájának lesz betudható, ha az IMF-megállapodások durva megszorításokkal, a közszolgáltatások leépítésével járnak majd. Az LMP frakcióvezetője utóbbit teljességgel elfogadhatatlannak nevezte és közölte, az általuk szorgalmazott gazdasági fordulattal arra nem is lenne szükség.
   
A betétbiztosítási alap Államadósság Kezelő Központ felügyelete alá helyezésére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, az itt található összeggel korábban is az állam rendelkezett, így mindenkit óv a pánikkeltéstől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.