Mit követelhet a valutaalap?

IMF-együttműködés: Gyurcsány nem biztos Orbán kompromisszumkészségében

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány - csakúgy mint az általa vezetett kabinet 2008-ban - készenlétihitel-megállapodást köthet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

2011.12.07 19:59MTI

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint ennek két feltétele lesz: helyre kell állítani a gazdasági alkotmányosságot és meg kell szüntetni az ágazati különadókat. Kérdésesnek tartja azonban, hogy erre Orbán Viktor hajlandó lesz-e.
   
A politikus a Duna Televízió Közbeszéd című szerda esti műsorának adott interjúban azt mondta: az Európai Unió - amellyel szintén tárgyalnia kell a kabinetnek - arról is szól, hogy a független intézményeket nem szabad a kormány alá rendelni, így az általa valószínűsített készenlétihitel-megállapodás egyik feltétele az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács korábbi jogkörének visszaállítása lehet.
   
A megállapodás másik feltétele Gyurcsány Ferenc szerint az lesz, hogy a kormány szüntesse meg a különadók fenntarthatatlan és "őrült rendszerét". Azok kivezetése viszont sok száz milliárd forintos lyukat üt majd a költségvetésen - jegyezte meg.
   
A volt kormányfő ezért - mint mondta - nem csodálkozna, ha Orbán Viktor azt közölte volna a tárgyalódelegációval, hogy nem akar megegyezni a valutaalappal, mert ahhoz filozófiai, gazdaságpolitikai és politikai fordulatot kellene végrehajtania, amire nem igazán mutatkozik hajlandónak.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság megállapítása szerint a költségvetési adatok meghamisítása miatt felvethető a Gyurcsány-kormány büntetőjogi felelőssége, a volt miniszterelnök kifejtette: nem neki kell cáfolnia ezeket a vádakat, hanem azoknak kell bizonyítaniuk, akik megfogalmazták őket. A bizottság tevékenységét butaságnak értékelte, hozzátéve: a jobboldalon sokan vannak, akik "a napfogyatkozástól az árvízig" mindenért őt tennék felelőssé. Úgy fogalmazott: kész megvívni mindenkivel, aki ezt szeretné, de ehhez "sorszámot kell tépni".
   
A volt kormányfő az interjúban az ellen érvelt, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok szavazati jogot kapjanak, mondván: azoknak kell dönteniük az ország ügyeiről, akik részt vesznek a közteherviselésben és közvetlenül viselik a kormányzás következményeit. Szerinte a választójog kiterjesztése a határon túl élőkre csak szembe fordítja a Magyarországon és az azon kívül élő magyarokat.

A választójogi törvényjavaslatról szólva elmondta: a választókerületi beosztás miatt egyes számítások szerint az ellenzéknek 7-9 százalékkal több szavazatot kellene szereznie a kormányváltáshoz, mint amennyit a Fidesz kap. "Ez égbekiáltó tisztességtelenség, nem demokratikus választás" - jelentette ki.
   
Pártja jövőbeni esélyeiről szólva Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: azok lehetnek a támogatóik, akik "hisznek 2006 reformigazságában, az őszödi beszéd igazságtartalmában, akik hiszik, hogy a rendőrök a köztársaságot védték 2006-ban" és azok, akik hibái ellenére tisztességes demokratának tartják őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.