Visszaesett a belföldi kereslet, zuhan az export

Csökkent a belgák GDP-je

Belgiumban zsugorodott a gazdaság a harmadik negyedévben, első ízben több mint két év óta, mert visszaesett a belföldi kereslet és felgyorsult az export csökkenése.

2011.12.07 18:08MTI

A GDP 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben azonban 1,7 százalékkal növekedett. A belga gazdaság motorjának számító export 1 százalékkal zsugorodott, a második negyedében még csak 0,4 százalékkal. A belföldi kereslet másfél év óta először mutatott visszaesést június-szeptember között.
   
A Standard & Poor's november végén leminősítette, de továbbra is a magasan elsőrendű befektetői sávban tartja Belgium hosszú távú államadós-osztályzatát. A leminősítés indokai között az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a kiújult finanszírozási és piaci kockázatok egyre inkább a belga pénzügyi szektoron belüli nehézségekre utalnak, és felvetik annak valószínűségét, hogy a belga bankrendszer további állami segítségre szorulhat.
   
A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn tizenöt euróövezeti tagállammal együtt Belgium hosszú távú szuverén adósosztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette.
   
Az Európai Bizottság legutóbbi, november 10-én megjelent előrejelzése szerint Belgiumban a GDP-arányos államadósság 2011-ben 97,2 százalék, 2012-ben pedig 99,2 százalék lesz. Belgium így mindkét évben az ötödik helyen áll az államadósság nagysága alapján összeállított listán, amelyet az euróövezeti válságállamok négyese, Görögország, Olaszország, Írország és Portugália vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.