Erőtlen gazdasági kilátások, gyengülő kereslet

Zuhanhatnak a légitársaságok nyereségei a szárnyaló olajárak miatt

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, az IATA az idei évre a tavalyi profit felénél kevesebb nyereséget, jövőre pedig akár veszteséget becsül a világ légitársaságai összesített gazdálkodásában.

2011.12.07 16:35MTI

A szervezet szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint a szárnyaló olaj- illetve üzemanyagárak miatt a légitársaságok idei összesített nyeresége 6,9 milliárd dollár körül lesz, ez kevesebb mint fele a 2010-ben elért 15,8 milliárd dollárnak.
   
2012-ben ennél is kisebb, mindössze 3,5 milliárd dollár nyereséget valószínűst az IATA, de a legrosszabb forgatókönyv szerint - az euróövezeti válság további mélyülése esetén - akár 8,3 milliárd dolláros veszteség keletkezhet a világ légitársaságainál.
   
A genfi székhelyű szervezet az erőtlen gazdasági kilátásokat, ezen belül is a különösen gyenge európai keresletet, valamint a magas olajárakat jelöli meg a hanyatló profitok okaként, annak ellenére, hogy Ázsiában erős felfutásra számít.
   
Az IATA jövőre 618 milliárd dolláros bevételt vár a világ légitársaságaitól, az idei évre valószínűsített 596 milliárd dollár után. Az éves költségeket ugyanakkor az idei 583 milliárd dollárról 609 milliárd dollárra várja nőni.
   
Az európai légitársaságoknál jövőre 600 millió dolláros veszteséget vár a szervezet az idei szerény, 1 milliárd dolláros nyereség után.
   
A légi áruszállításban már az idén május és október között 5 százalékos bevételcsökkenés mutatkozott, hiszen az üzemanyagárak 30 százalékkal magasabbak, mint egy éve voltak - állapította meg a IATA vezető közgazdásza, Brian Pearce.
   
A 240 tagot tömörítő IATA légitársaságai a világon légi úton szállított utasok és áruk 84 százalékát kezelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.