Költséges és környezetszennyező

Bulgária kiugrik a transzbalkáni olajvezeték projektből

Bulgária kiszáll a környezetvédelmi és költség szempontból egyaránt aggályosnak tartott transzbalkáni olajvezeték projektből.

2011.12.07 14:54MTI

Az olajvezeték fekete-tengeri Burgas kikötőből szállított volna olajat az Égei-tenger partján fekvő Alexandrúpoli városig.
   
Szimeon Gyankov miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter szerint a projekt megvalósítása elsősorban pénzügyi szempontból nem lenne előnyös Bulgária számára. A Trans-Balkan Pipeline (TBP) projekttársasággal szemben fennálló 12 millió leva (6 millió euró) befizetési kötelezettségét azonban Bulgária kész teljesíteni. A projekttársaságban Oroszország 51 százalékos, Görögország és Bulgária 24,5-24,5 százalékos részesedéssel rendelkezik.
   
A konzervatív bolgár kormány megalakulása óta több alkalommal is jelezte, hogy előnytelennek tartja Bulgária számára a projekt megvalósítását. A szerződés évi 35 millió dollár tranzitdíjat irányozott elő Bulgária számára, miközben az érintett régió éves turisztikai bevétele legkevesebb négymilliárd euróra tehető.
   
A 2009-ig kormányon lévő szocialista-liberális kormány az TBP olajvezeték mellett két másik energiaipari együttműködési megállapodást is kötött Oroszországgal, a Duna-parti Belene Atomerőmű kivitelezéséről, valamint a Déli Áramlat gázvezetékben való részvételről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.