"Mindannyian felelősek vagyunk az EU jövőjéért"

Fillon költségvetési szigort sürget az eurózónában

Francois Fillon francia kormányfő szerint hosszabb távon lehetetlen a közös valuta fenntartása az eurózóna tagállamainak növekedési, stabilitási és konvergencia-politikájának összehangolása, illetve költségvetési szigor nélkül.

2011.12.07 19:17MTI

Beszédében Fillon méltatta és pragmatikusnak nevezte a hétfőn Franciaország és Németország által bemutatott válságkezelő tervet. A francia-német duó dominanciáját övező, egyre növekvő aggodalmakkal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy a Sarkozy-Merkel párost a válságból kivezető, "úttörő erőnek" kell tekinteni, s hangsúlyozta, hogy rajtuk kívül más nem terjesztett be tervezetet a megoldásra.
   
Fillon ugyanakkor kijelentette, "soha többé nem szabad megengedni", hogy magánbefektetők segítsenek egy országnak, mint ahogy az Görögország esetében történt, mivel ez bizonytalanságot okoz a piacokon. "Egy szuverén államnak vissza kell tudnia fizetni a hiteleit" - mondta a miniszterelnök, aki szerint szükség lenne egy, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) hasonló Európai Valutaalapra.
   
"Egyetlen ország sincs biztonságban (a válsággal szemben), még Franciaország, sőt Németország sem. Mindannyian felelősek vagyunk Európa jövőjéért" - mutatott rá Fillon. Az Európai Unió "kétsebességessé" tételével kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta, hogy a válság megoldása nem fenyegetheti az európai integrációt, ugyanakkor be kell látni: "ahhoz, hogy valamely állam csatlakozhasson az eurózónához, elengedhetetlen, hogy az övezet még létezzen".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.