Plafont húztak a strukturális deficitnek

Törvényt hoztak Ausztriában az állam eladósodása ellen

Törvényt hoztak Ausztriában szerdán a strukturális deficit megengedhető legnagyobb mértékéről.

2011.12.07 18:28MTI

A kormánypártok szavazataival elfogadott és "adósságféknek" is nevezett jogszabály előírja, hogy 2017-től kezdődően nem lehet a hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékánál több a konjunkturális hatásoktól megtisztított költségvetési hiány. Az értéknek 2016-ig fokozatosan kell erre a szintre csökkennie.
   
A pénzügyi piacok bizalmának megerősítését szem előtt tartó intézkedést eredetileg alkotmányos erejű, kétharmados többséget igénylő törvényben akarta szabályozni a kormánykoalíció, de nem sikerült elnyernie az ellenzék támogatását.
   
A szavazásra az év utolsó parlamenti ülésnapján, törvényhozási hajrában került sor.
   
A kormánypártoknak - az Osztrák Néppártnak (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) - a gyakorlatilag az utolsó pillanatig folytatott tárgyalások ellenére sem sikerült maguk mögé állítani egyet sem a három parlamenti ellenzéki párt közül. Az ellenzék annak ellenére sem támogatta kormányoldali javaslatot, hogy előző nap Heinz Fischer szövetségi elnök is erre ösztönözte őket.
   
A kormány felelőtlen magatartással vádolta az ellenzéket, az ellenzék viszont hiányolta az adósságcsökkentéshez vezető út részleteinek kidolgozását. Parázs vita alakult ki a törvényjavaslat szerdai vitáján is, miután a vezető kormánytagok egy elhúzódó bizottsági ülés után késve érkeztek a plenáris ülésre.

A legnagyobb ellenzéki erő, a nagyobbik kormánypárttal, az SPÖ-vel azonos (27 százalékos) támogatottságot élvező populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondásra szólította fel a kormányt. "A legjobb megoldást egy új választás jelentené" - fogalmazott elnökük, Heinz-Christian Strache, nem először sürgetve előre hozott választásokat.
   
Az adósságféket a költségvetés általános céljai és alapelvei között rögzítik. Ha a hiány meghaladja a 0,35 százalékos határt, a különbséget egy külön számlán könyvelik el, ahogyan az esetleges többletet is. Az előírástól való eltérés alól a parlament adhat felhatalmazást a kormánynak egyszerű többséggel, természeti katasztrófa és "a kormány ellenőrzését igénylő rendkívüli helyzetek", így gazdasági válság esetén. Túllépés esetén legfeljebb a GDP 1,25 százaléka lehet a strukturális deficit.

A konzervatív-szociáldemokrata koalíció eredetileg a tartományokat és a települési önkormányzatokat is az adósságfék alkalmazására akarta kötelezni. Erre a kétharmados többség hiányában nem terjedhet ki a törvény. Michael Spindelegger alkancellár (ÖVP) a kétharmados támogatás meghiúsulását látva kezdeményezte, hogy a tartományok kössenek külön megállapodást a szövetségi kormánnyal. A tartományok egy részétől, köztük az ÖVP-s berkekben befolyásos alsó-ausztriai tartományfőnöktől kedvező visszajelzések érkeztek Spindelegger javaslatára, ahogy az önkormányzati szövetségtől is.
   
Egyes szakértők korábban az alkotmányos szintű szabályozás jogi és tartalmi problémáira figyelmeztettek. Egyikük, Stephan Schulmeister közgazdász nyilatkozva a múlt hét végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális deficit meghatározására nincsen egységes módszertan. Más szakértők szerint attól lehet tartani, hogy az egyszerű törvénnyel elfogadott adósságféknek csak szimbolikus jellege lehet majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.