Mehet a gazdálkodás, de a pusztítás is

Lazított a brazil szenátus az Amazonas védelmén

A brazil szenátus 59-7 ellenében elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lazítana az esőerdők védelmén.

2011.12.07 23:48MTI

A korábbi, 1965-ös szabályozás szerint az Amazonas térségében a földbirtok 80 százalékát meg kell hagyni érintetlen erdőségnek, míg Brazília más részein - a területtől függően - ez az arány 35-20 százalék között mozog.
   
A jelenlegi javaslat ezzel szemben csökkenti a védendő vagy újratelepítendő területek teljes nagyságát, valamint engedélyezi a mezőgazdasági termelést a környezetvédelmileg érzékeny területek közelében. Emellett elengedi a 2008 előtt illegálisan kivágott erdők miatt kirótt büntetéseket, amennyiben a farmerek ígéretet tesznek az érintett földterület újratelepítésére.
   
A jogszabály újra az alsóház elé kerül, majd Dilma Rousseff elnök aláírásával életbe lép. Szakértők szerint a tervezet komoly dilemmát okoz Rousseffnek, aki egyaránt elkötelezettje a gazdasági fejlődésnek és a környezetvédelemnek.
   
A brazil mezőgazdasági lobbi üdvözölte a törvényjavaslatot. "Ez az első alkalom, hogy megtörjük  a környezetvédelmi diktatúrát, amely alatt fél tucat civil szervezet ellenőrizte a környezetvédelmi minisztériumot" - hangsúlyozta Sen Katia Abreu, a Nemzeti Mezőgazdasági és Haszonállat Szövetség elnöke.
   
Az 1988-ban megkezdett hivatalos mérések óta nem látott szintre csökkent idén az amazonasi erdőirtás mértéke.
   
A brazil űrkutatási intézet szerint 2010 augusztusa és 2011 júliusa között nagyjából 6240 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki a térségben. Az erdőterület zsugorodásának mértéke 1995-ben érte el az eddigi tetőfokát: akkor 29 060 négyzetkilométeren irtották ki a fákat az Amazonas mentén.
   
A környezetvédők azonban attól tartanak, hogy a módosítás miatt növekedni fog az erdőirtás mértéke, illetve rámutattak, hogy a jelenlegi visszaesés elsősorban nem a kormány érdeme, hanem a globális gazdasági válság következménye, mivel csökkent a kereslet  az irtással  megtisztított területeken termesztett szója, illetve az ott tartott szarvasmarha iránt.
   
A brazil esőerdőknek már nagyjából a 20 százalékát kiirtották.
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.