Hatott a nemzetközi nyomás

Izrael felszabadítja a palesztinok zárolt pénzét

Izrael nemzetközi nyomásra úgy döntött szerdán, hogy feloldja a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek zárlatát, amelyek folyósítását november elején függesztette fel.

2011.11.30 14:51MTI

E döntés a kormány nyolc legfontosabb miniszterének tanácskozásán született - adta hírül a közszolgálati rádió, hozzátéve, hogy egyedül Avigdor Liberman külügyminiszter szavazott a határozat ellen. Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala még nem erősítette meg hivatalosan a bejelentést.
   
Mintegy százmillió dollár értékű pénzekről van szó, amelyek a palesztinoknak küldött, izraeli kikötőkön és repülőtereken átmenő árukra kirótt vámokból és áfákból adódtak össze. E bevételek a Palesztin Hatóság költségvetésének kétharmadát jelentik. Befagyasztásukat november 1-jén rendelték el az izraeli hatóságok, így szankcionálva a palesztinok teljes jogú felvételét az UNESCO-ba, az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetébe.
   
Az izraeli közrádió szerint a miniszteri fórum annak a jelentésnek a megismerése után hozta meg döntését, amely szerint a palesztinok egyelőre lemondtak egy palesztin állam ENSZ-felvételének kérelméről. Ezenkívül a két fő palesztin frakció, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és az iszlamista Hamász minapi közeledése nem hozott igazi megbékélést a jelentés szerint.
   
A miniszterek mindamellett jelezték, hogy a pénzt részben még zárolhatják, ha kiderül, hogy annak egy részét a Hamász vagy "más terrorista elemek" kapják - tette hozzá a rádió. A Palesztin Hatóság korábban már kérte az ENSZ-t, hogy lépjen közbe Izraelnél a bevételek zárlatának feloldása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.