Nő az államadósság

Jövőre is lejtőn lesz a görög gazdaság

A 2012. évi költségvetési tervezet szerint a görög gazdaság jövőre is recesszióban marad, a gazdaság 2,5 százalékkal zsugorodik az idei 5,5 százalék után.

2011.10.03 14:13MTI

Kormányzati elképzelés szerint a GDP-arányos államadósság 172,7 százalékra nő az idei 161,8 százalékról. A GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idei becsült 8,5 százalékról ugyan 6,8 százalékra csökken jövőre, de meghaladja a nemzetközi hitelezőkkel megállapodott 6,5 százalékos szintet.
   
A költségvetési tervezet azzal számol továbbá, hogy a munkanélküliség 16,4 százalékra nő az idei 15,2 százalékról.
   
Görögország tavaly 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a többi euróövezeti országtól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és júliusban jóváhagytak számára egy újabb, gyakorlatilag azonos nagyságú, 109 milliárd eurós támogatást, aminek a részleteit azonban még nem véglegesítették.
   
Az IMF, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság szakértői jelenleg Athénban vizsgálják, hogy Görögország teljesítette-e azokat a feltételeket, amely alapján folyósítható az első segélycsomag újabb, 8 milliárd eurós részlete. E nélkül Görögország október közepére kifuthat pénzéből, államcsőd közelébe kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.