Csak Szlovákiának tetszik az egységes valuta

Az unió jó, az euró nem?

A German Marshall Fund (GMF) intézet által elvégzett közvélemény-kutatásból kiderül: az európaiak többsége országa számára jónak tartja az uniót, de az eurót nem tekinti előnyösnek.

2011.09.14 18:00MTI

Az Európai Unió 12 országában a megkérdezettek 67 százaléka vélekedett úgy, hogy a gazdaság szempontjából jó dolog az EU-hoz tartozni. A németek (76 százalék) a legoptimistábbak, őket a lengyelek (74 százalék) és a hollandok (73 százalék) követik. Nagy-Britanniában és Bulgáriában ugyanakkor csupán 46 százaléknyian voltak ennyire derűlátóak.
   
Az európai válaszolók 40 százaléka vélte úgy, hogy az euró (az euróövezetben) a gazdaság szempontjából üdvös, míg 53 százalék az ellenkezőjét állította.
   
Szlovákia az egyetlen ország az euróövezetben, ahol a többség (55 százalék) kedvezően ítélte meg az egységes valutát, míg a kérdésben megosztottak voltak az emberek Olaszországban, Németországban és Hollandiában. Kedvezőtlenül vélekedtek Franciaországban (54 százalék) és Portugáliában (58 százalék). Az adósságválság középpontjában lévő Görögországban nem végeztek felmérést.
   
Az összes államban (kivéve Németországot) a lakosok többsége nem akarja, hogy az EU a jelenleginél nagyobb jogkört kapjon országuk gazdasági és költségvetési politikájában.
   
Ennek ellenére a felmérésbe bevontak 60 százaléka helyeselte országuk részvételét a költségvetési nehézségekkel küzdő országok megsegítésére létrehozott alapban.
   
A 2002 óta folyamatosan elvégzett, a Transatlantic Trends címet viselő, a GMF által elkészített éves jelentéshez az adatokat az unió 12 országában gyűjtötték, de a felmérés egyes szempontjai miatt azt kiterjesztették az Egyesült Államokra és Törökországra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.