A francia kormány szerint a kínai valuta segíthet

A jüan húzhatja ki az euróövezetet a bajból

A francia kormány szerint a kínai valuta gyorsabb felértékelése segítene az euróövezet gondjain.

2011.09.11 13:44MTI

"Úgy véljük, hogy a jüan jelenleg alulértékelt, és ezt megvitatjuk  a kínaiakkal" - mondta a francia külügyminiszter, Alain Juppé vasárnap Canberrában, ausztráliai látogatása közben újságíróknak. Hazafelé menet rövidesen látogatást tesz Pekingben is.
   
Juppé közölte, hogy a jüan árfolyama a  Húszak (G20) novemberi, párizsi csúcsértekezletén is központi téma lesz a világgazdasági egyensúly szempontjából.
   
"Úgy véljük, hogy probléma keletkezik. Ez nem sajátosan európai vagy amerikai kérdés, ez világszintű ügy, és ezért meg kell próbálnunk újraegyensúlyozni a gazdasági helyzetet világszerte" - fejtegette.
   
"Kína export alapú fejlődési modellt választott, és ebből mindnyájan csak tanulhatunk. Ténylegesen számunkra is előnyös volt, hiszen igen jó áron vásárolhatunk fogyasztási cikkeket. Ám nem gondoltuk át igazán, hogy milyen hatással van ez a tulajdon versenyképességünkre. Meglehetősen sok adósságot halmoztunk fel, és különösképp sok pénzzel tartozunk Kínának, úgyhogy ez a mostani rendszer nem tartható fenn hosszú távon - mondta a francia külügyminiszter.
   
Kína 2005. júniusban megszüntette a jüan szoros kötését a dollárhoz, és áttért a napi lebegtetésre. A jüan mozgása a nagy kínai kereskedelmi és fizetési mérlegtöbbletek miatt hosszú távon egyirányú: 2005 óta majdnem 30 százalékkal felértékelődött, ezen belül a lebegtetés másfél évi szüneteltetése után, tavaly június óta kis híján 7 százalékkal drágább a dollárral szemben. (A nemzetközi gazdasági válság miatt Kína 2008 
végétől tavaly júniusig szüneteltette a napi felértékelést.)
   
Kína kereskedelmi partnerei lassúnak tartják a jüan felértékelődését. Az amerikai kormány a jövő héten dönt arról, hogy hivatalosan árfolyam-manipulációval vádolja-e a kínai kormányt - emlékeztetett a Reuters.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.