Javaslatot tett az MSZP

Devizahitelek - Lesz-e tehermegosztás? Lesz-e párbeszéd?

Az MSZP szerint a kormánynak párbeszédet kellene kezdeményeznie annak érdekében, hogy olyan tehermegosztás szülessen a nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítésére, amely nem veszélyezteti sem az állam, sem a pénzügyi szektor működését.

2011.09.11 13:35MTI

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jó szándékúnak, ugyanakkor megalapozatlannak és kidolgozatlannak nevezte a Fidesz-KDNP javaslatát a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.
   
Mint mondta, egy ilyen lépés szembe menne a kabinet összes eddigi, a devizahitelekről szóló lépésével, emellett összeomlással fenyegetné a teljes pénzügyi rendszert, ami az eredeti szándéktól várt előnyöknél is sokkal nagyobb gazdasági és társadalmi veszteséggel járhat.
   
Az ellenzéki politikus kiemelte: az ősz a társadalmi konfliktusok kezelésének időszaka lesz, ezt azonban csak egyeztetés, vagyis az érdekek ütköztetésével lehetne hatékonyan elvégezni, amelyre - szerinte - a kormány képtelen.
   
Tóbiás József úgy fogalmazott, a munka törvénykönyvének koncepciója már azt mutatja, Magyarországon megszűnt a közösségi érdekképviselet lehetősége, a jövőben mindenki csak magára számíthat, arra, hogy egyénileg mely jogait képes érvényesíteni a munkáltatóval szemben.
   
Hozzátette: a jó irányba haladó változtatásokhoz az egészségügy és az oktatás területén is szükség lenne az állam és az érintettek párbeszédére, ám a kabinet ezen ágazatokban sem hajlandó erre, csak azokra kíváncsi, akik egy véleményen vannak vele.
   
A kormány vasárnap tárgyal a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségéről. Az indítványt a Fidesz-KDNP frakciószövetség tette hajdúszoboszlói ülésén. Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteken közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. Ha a kormány elfogadja az indítványt, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá a frakcióvezető.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.