Kísért a 2008-as év

"Mérgező eszköz" lesz a görög adósság?

Hovatovább "mérgező eszközzé" válnak a görög államkötvények a hitelező magánbankok számára.

2011.09.11 12:19MTI

A Moody's nemzetközi hitelminősítő a jövő héten várhatóan rontja a francia BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole adósosztályzatát a görög államadósságnak való kitettségük miatt. A Moody's június 15-én leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette ezt a három bankot, és a döntésig szokásos három hónap a jövő héten lejár.
   
Piaci elemzők szerint az esetleges osztályzatrontás nem feltétlenül drágítja meg azonnal e bankok számára a piaci finanszírozást, mert a másik két irányadó nemzetközi hitelminősítőnél - a Standard & Poor'snál és a Fitch Ratingsnél -  az osztályzatuk alacsonyabb, mint a Moody'snál, és a hitelezők rendszerint a leggyengébb minősítést tartják irányadónak.
   
Mindazonáltal e fejlemény is jelzi, milyen nehézségeket okozhat a görög adósság az európai pénzügyi rendszernek hosszabb távon. A nemzetközi pénzügyi szakzsargon eredetileg az amerikai jelzálogkölcsönökre épített, a nemzetközi pénzügyi rendszert 2008-ban válságba taszító származékos értékpapírokat nevezte "mérgezett eszközöknek" (toxic assets).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.