A vizsgálat eredményeit felhasználja az NGM

Devizahitelek - Matolcsy az Európai Bankfelügyelettől kért állásfoglalást

A tárca közölte: a magyar pénzügyi rendszerben a devizahitelezés nyomán kialakult nehéz helyzet miatt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben kért állásfoglalást Andrea Enriatól, az Európai Bankfelügyelet vezetőjétől.

2011.08.23 17:52MTI

A miniszter a közlemény szerint levelében hangsúlyozta: a devizahitelezés magas aránya a gazdasági válság negatív hatásai és a svájci frank erősödése következtében súlyos problémákat okozott a háztartásoknak Magyarországon.
   
Matolcsy György a következő kérdésekben kérte az Európai Bankfelügyelet állásfoglalását: milyen kockázatot jelenthet a hitelfelvevők szempontjából az a körülmény, hogy Magyarországon az összes lakossági hitelfelvétel döntő részét deviza - leginkább svájci frank - alapú lakáshitelként váltották ki;

 mennyiben járult hozzá az elégtelen uniós és hazai szabályozás a jelen helyzet kialakulásához; léteznek-e olyan nemzetközi példák, ahol a válság előtt a hazai helyzethez hasonló körülmények alakultak ki, de Magyarországnál hatékonyabban kezelték a problémát;

egyetért-e az Európai Bankfelügyelet azzal a magyar állásponttal, miszerint a devizahitelezés kockázatait körültekintő makroprudenciális és fogyasztóvédelmi szabályozással kellene csökkenteni mind hazai, mind uniós szinten?
   
Az Európai Bankfelügyelet vizsgálatának eredményeit az NGM beépíti majd az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság és a devizahitelezés történeti kialakulását vizsgáló munkacsoport jelentésébe - közölte a tárca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.