Minden amerikai szégyene volna az államcsőd

Obama megegyezést sürget az adósságplafon emeléséről

Ismét gyors kétpárti megegyezést sürgetett az amerikai adósságplafon emeléséről Barack Obama elnök.

2011.07.29 17:58MTI

"Rengeteg kiút van ebből a zűrzavarból, de már csaknem kifutottunk az időből" - jelentette ki az elnök pénteki televíziós beszédében.
       
A képviselőházban John Boehner republikánus házelnök a saját pártján belüli ellenállás miatt csütörtökön éjjel levette a napirendről az adósságplafon emeléséről és a deficitcsökkentésről általa kidolgozott törvénytervezetről megtartandó szavazást.

A pénzügyminiszter szerint a kormány augusztus 2-án fizetésképtelenné válik, ha nem emelik meg a jelenlegi, 14,3 billió dollárnál meghúzott adósságlimitet.
   
Obama szerint Boehner javaslata - "nem oldja meg a problémát", s azt a demokratákhoz hasonlóan a republikánusok többsége is elutasítja. 

(A Boehner-terv aktuális változata első lépcsőben egy 915 milliárd dolláros kiadáscsökkentést irányoz elő a következő 10 évre, és azzal számol, hogy jövőre egy újabb, ennél is komolyabb megszorító csomagot kell elfogadni.)

Az elnök hangoztatta, hogy a szenátusban Harry Reid házelnök irányítása alatt a demokraták és a republikánusok kompromisszumos megoldásra jutottak.
   
Az elnök kifejezte készségét, hogy a hétvége folyamán együttműködik a republikánusokkal és a demokratákkal a megoldás keresésében, és reményét fejezte ki, hogy végül a hideg fejjel gondolkodók kerekednek felül a kongresszusban. Ismételten figyelmeztetett rá, hogy az Egyesült Államok elveszítheti az AAA szintű adósbesorolását.
   
"Nem azért, mert nem vagyunk képesek kifizetni a számláinkat - képesek vagyunk erre -, hanem azért, mert nem volt egy AAA szintű politikai rendszerünk, amely megfelel az AAA hitelbesorolásunknak" - mondta az elnök, aki, miként a hétfő eseti televíziós beszédében, most is felszólította a választókat, hogy gyakoroljanak nyomást választott képviselőikre. (A választókörzetekből beérkezett hívások és üzenetek az elmúlt napokban túlterhelték a kongresszus telefonközpontját és szervereit).
   
Az elnök hangsúlyozta, hogy az alacsonyabb adósbesorolás magasabb hitelkamatok formájában végeredményben adóemeléshez vezethet, ami "megbocsáthatatlan lenne", és ellentétben áll az intézkedés ellenzőinek szándékával.

A demokraták egyébként lemondtak róla, hogy a deficitet a megszorítások mellett adóemelés révén is csökkentsék. Obama kilátásba helyezte, hogy a megegyezés után a felek tárgyalásokat kezdhetnek az adórendszer átalakításáról.

Zoellick: az amerikai államcsőd valamennyi amerikai szégyene lenne

Robert Zoellcik, a Világbank amerikai vezérigazgatója egy pénteki konferencián mondta: az esetleges amerikai államcsőd nemcsak pénzügyi csapás lenne, hanem egyben valamennyi amerikai szégyene.
   
A szakember szerint a politikusok "a tűzzel játszanak" azzal, hogy már hónapok óta képtelenek megállapodni az amerikai adósságplafon megemeléséről. "Bármi legyen is a taktika logikája, nagyon veszélyes környezetet eredményez" - fogalmazott Zoellick.
   
A közgazdász elmondta: a Világbank tervekkel készül arra az esetre, ha a megállapodás hiányának világgazdasági szinten érvényesülő hatásai jelentkeznének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.