Mindent lenyom az amerikai adósságplafon

Tőzsde: lejtőn zárt, lejtőn is nyithat Nyugat-Európa

Csökkenéssel nyithatnak csütörtökön az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután továbbra sincs megállapodás az amerikai adósságplafon emeléséről.

2011.07.28 08:13MTI

A Cantor Index elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,79 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 0,58 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,91 százalékos eséssel kezdheti a csütörtöki kereskedést.
   
Számos ok miatt aggódhatnak a befektetők az európai piacokon. Talán a legnagyobb veszélyt az amerikai adósságválság jelenti, ugyanis megállapodás hiányában egyre közelebb kerül az amerikai kvázi-államcsődöt jelentő augusztus 2-i időpont.

Annak ellenére, hogy számos javaslat vetődött fel az elmúlt napokban, még egyetlen olyan változat sem született, amely valamennyi fél, így a képviselőház, a szenátus és a kormány számára is elfogadható lett volna.
   
"A valóság az, hogy a három fél, úgy tűnik képtelen kompromisszumra jutni a költségvetési helyzet megoldásáról" - értékelt Douglas Cliggott, a Credit Suisse elemzője. Ez, sajnos bőven 50 százalék fölé emeli az amerikai leminősítés valószínűségét" - tette hozzá.
   
A befektetői hangulaton szerdán tovább rontott a német pénzügyminiszter kijelentése, amely szerint nem adnak "biankó csekket" az újabb görög mentőcsomag motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF), hogy beavatkozzon a másodlagos kötvénypiacon.
   
A vállalati jelentési szezon sem hoz kiemelkedő eredményeket. Guillaume Garamedian, a Meeschaert elemzője szerint "a vállalati eredmények nem voltak nagyon jók, ami nem nyugtatja meg az euróövezeti adósságválság miatt amúgy is nyugtalan piacot".
   
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán nyilvánosságra hozott Bézs Könyvében a lassuló növekedési ütemre hívta fel a figyelmet. A Fed ugyanakkor enyhébb inflációs nyomásra számít.   
   
Szerdán a FTSE-100 1,2 százalékkal 5.856,58 pontra, a Xetra-DAX 1,3 százalékkal 7.252,68 pontra, míg a CAC-40 1,40 százalékkal 3.734,07 pontra süllyedt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.