Kiadáscsökkentés, bevételnövelés és plafonemelés

Amerikai adósságplafon: vegyes megoldást szeretne az USA

Egy 600 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérés eredményeit szerint az amerikaiak túlnyomórészt aggódnak az amerikai adósságválság miatt és többségük egy olyan megoldást támogatna, amelyet Obama elnök javasolt és egyaránt tartalmaz kiadáscsökkentést és bevételnövelést, továbbá az adósságplafon megemelését.

2011.07.27 14:56MTI

Az adósságplafon-válság miatt a sokszor érdektelenséget mutató amerikai lakosság jobban figyel a washingtoni eseményekre: a megkérdezettek 83 százaléka válaszolt úgy, hogy valamennyire, vagy nagyon aggódik az augusztus 2-i esetleges államcsőd miatt.
   
A felmérés szerint az amerikaiak 56 százaléka támogatna egy olyan megoldást, amelyben egyaránt van adóemelés és kiadáscsökkentés. A megkérdezettek 19 százaléka a republikánusok által javasolt eljárást, kizárólag kiadáscsökkentést, míg 12 százalékuk kizárólag adóemelést látna szívesen.
   
A Reuters és az Ipsos közös felmérése alapján a megkérdezett  amerikaiak 31 százaléka látja úgy, hogy a politikai patthelyzetért a republikánus képviselők felelősek; 21 százalékuk Obama elnököt, míg 9 százalékuk a demokrata képviselőket vádolja.

Ennek megfelelően a megkérdezettek 29 százaléka látta úgy, hogy a tárgyalások során a republikánus oldalnak kellene a többet engednie, negyedük szerint az elnöknek, míg 20 százalékuk szerint a demokratáknak.
   
A jövő évi választások szempontjából kulcsfontosságú, magukat nem elkötelezett választóként megnevező válaszolók 29 százaléka látta úgy, hogy Obama elnöknek, míg csupán 13 százalékuk szerint a republikánus képviselőknek kellene többet engedniük.
   
Az Egyesült Államokban továbbra is harcolnak az idővel a politikusok, hogy az augusztus 2-i határidő előtt döntés szülessen az amerikai adósságplafon emeléséről.

Az amerikai pénzügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a megfelelő források a kiadások finanszírozására. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásait.
   
Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről - a politikai erőviszonyok alapján - csupán a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.