Európában csökkennek az áramtermelő kapacitások

Több energia kell a fenntartható gazdasági fejlődéshez

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága energetikai albizottságának ülésén azt mondta: a fenntartható gazdasági fejlődéshez a jelenleginél több energiára van szükség, de az energiastratégia első felülvizsgálatában már foglalkozni lehet egy, a primer energia csökkentését tartalmazó forgatókönyvvel.

2011.07.05 12:30Révuti Norbert

A helyettes államtitkár felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a japán fukusimai atomerőmű balesetével összefüggésben, a német atomerőművek leállítása miatt Európában mintegy nyolcezer megawatt villamosenergia kapacitás esett ki. Emlékeztetett arra, hogy nyáron mintegy ezer megawatt a magyar import, de azt a hazai erőművek pótolni tudják. A német atomerőművek leállítása és az észak-afrikai helyzet okozta energiaellátási problémák azt jelzik, hogy az energetika kérdése európai uniós, sót inkább globális, és nem nemzeti jellegű.
   
Kovács Pál megjegyezte, hogy az európai áramtermelő kapacitások csökkenése miatt - országonként eltérő mértékben - 5-20 százalékkal emelkedett a villamos energia ára, miközben Magyarországon a háztartások számára sikerült stabilitást elérni, hasonlóan a földgáz árához.
   
A 2030-ig szóló energiastratégia tervezetének ismertetése során a helyettes államtitkár  elmondta, hogy a kormány várhatóan már a következő héten tárgyalhatja az erről szóló előterjesztést és a tervezetről az ősszel országgyűlési határozat születhet. A stratégia kellő rugalmasságot ad a készítendő cselekvési tervnek.
   
A helyettes államtitkár bizonytalansági tényezőnek nevezte a közlekedés elektrifikációját. Amennyiben az Európai Unió tagországai ebben előrehaladást érnek el, akkor Magyarország sem maradhat le - mondta.
   
Az aktuális energetikai témákról szólva a jogszabály változtatásokra hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a lakossági és kisfogyasztókat ellátó és hatósági árszabályozás alatt lévő egyetemes gázszolgáltatói kör szűkült, és már csak a 20 köbméter/óra mérőnél kisebb fogyasztóval rendelkezők, illetve az ennél nagyobb mérővel rendelkező lakossági felhasználók tartoznak ebbe a körbe.
   
Az állami tulajdonban lévő Vértesi Erőmű továbbműködését biztosító állami támogatás, azaz a szénfillér engedélyezésének 2018-ig történő meghosszabbítását kéri a magyar kormány az Európai Uniótól - tájékoztatta a képviselőket a helyettes államtitkár.
   

Jávor Benedek (LMP) többek között a különböző stratégiák összehangoltságának hiányára, valamint az energia stratégia és az utóbbi időszakban hozott  jogszabályok ellentmondására hívta fel a figyelmet.     Bödecs Barna (Jobbik) az energiaár és a versenyképesség problémáját firtatta és kifejtette, hogy a helyi termelés hiánya miatt a közlekedés és logisztika pazarló.
   
Schmidt Csaba fideszes képviselő szerint az energiafelhasználásban a realitásokat kell figyelembe venni, mert a növekvő gazdasághoz több energiára van szükség.
   
Nagy Andor (KDNP) szerint jót tenne a piacnak, ha lenne megújuló energia törvény és hangsúlyozta a közép-európai regionalitás szükségességét.
   
Koncz Ferenc (Fidesz), az albizottság elnökepedig azt fejtegette, hogy a villamosenergia  rendszer biztonságosabb fenntartásához nem szivattyús tározó kellene, hanem hidrogéntechnológiai megoldás.
   
Fejér Andor fideszes képviselő pedig a biomassza előállítás munkahelyteremtő lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.