"Atomenergia nélkül nincs biztonságos áramellátás"

A magyarok többsége nem akar atomerőművet?

Atomenergia nélkül nem oldható meg Magyarország hosszú távú, biztonságos és környezetkímélő áramellátása a Magyar Atomfórum Egyesület szerint.

2011.06.28 07:55MTI

Az atomenergetikával üzleti kapcsolatban lévő energiatermelő vállalatok, kutatóintézetek, mérnökirodák, tanácsadó cégek, gépipari, építőipari és villamosipari kivitelező vállalatok valamint karbantartással és tartalék alkatrészek gyártásával foglalkozó cégeket tömörítő egyesület közleménye emlékeztet arra, hogy a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia fontos része a hosszú távú biztonságos villamos energia ellátás kérdése.

Az atomerőmű éves rendelkezésre állása eléri a 90 százalékot, ami a biztonság egyik fontos eleme. Ugyanakkor az atomenergia a legolcsóbb forrás, üzemanyaga kis helyen elfér és évekre előre jól készletezhető.
   
Az Atomfórum Egyesület álláspontja szerint a következő 50 évben az atomenergiának meg kell tartania jelenlegi szerepét a magyar gazdaságban, amihez elengedhetetlen a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítása és új blokkok építése.
   
A fukushimai reaktorok balesete után számos országban döntöttek az atomenergia mellőzéséről. A közlemény megállapítja: "nem lehet nem észrevenni, hogy a három leginkább érintett országban (Németország, Svájc és Olaszország) az antinukleáris közhangulat szorosan kötődik a kormányok általános kritikájához".
   
Az Atomfórum szerint egyes antinukleáris csoportok megpróbálják kétes értékű közvélemény kutatási adatokkal azt a látszatot kelteni, hogy Magyarországon nagymértékben változik az emberek véleménye az atomenergiáról.

Az Egyesület közleménye ilyennek nevezi az Ipsos North America nemrég közzétett felmérését, amely szerint " a magyar lakosság 84 százaléka atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét". Az Atomfórum Egyesület szerint kérdéses, hogyan lehet megbízni olyan felmérésben, amely internetes szavazás útján próbál meg következtetéseket levonni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.