Világgazdasági Fórum kezdődött Bécsben

Milyen jövő vár Európa energiaellátására?

Európa energiaellátásának jövője állt a Világgazdasági Fórum hétfőn Bécsben kezdődött kétnapos regionális tanácskozásának a középpontjában.

2011.06.08 19:22MTI

A nemzetközi fórum fő témája ezúttal a közép-ázsiai és a kaukázusi országokhoz fűződő energiaügyi kapcsolatok voltak.
   
A  bécsi konferencián felszólalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki  kiemelt fontosságúnak nevezte a foglalkoztatottság növelését.
   
A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: tíz év alatt legkevesebb tíz százalékkal kell növelni Magyarországon a foglalkoztatási rátát.
   
"A munkanélküliség csökkentése Magyarország számára élet-halál kérdése" - fogalmazott. A cél eléréséhez nem elég csupán a munkaerőpiac reformja, hanem a gazdaság átstrukturálására van szükség, s a kormány erre törekszik - tette hozzá.

Jóléti állam és jóléti társadalom helyett munka alapú társadalomra és gazdaságra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor a bécsi fórumon.
   
A kétnapos nemzetközi fórumon több mint ötszázan vesznek részt, köztük tizenhárom ország állam-, illetve kormányfője, gazdasági vezetők, civil szervezetek és a tudományos élet képviselői.
   
A megbeszélésen Werner Faymann osztrák kancellár Európa stabil és biztonságos energiaellátásának szükségességéről beszélt és méltatta, hogy egyre szorosabb az együttműködés a közép-ázsiai és kaukázusi országokkal. A kancellár kitért a Nabucco gázvezeték re is,  amelynek éppen szerdán véglegesítették a projekttámogatási megállapodásait Törökországban az érintett szakminiszterek.

Faymann szerint a  Nabucco stabilizálni fogja Európa gázellátását, és hozzájárul ahhoz, hogy erősödjenek a kapcsolatok a közép-ázsiai és a fekete-tengeri államokkal.
   
Roza Otunbajeva kirgiz államfő kifejezte reményét, hogy a közép-ázsiai országok a jövőben nagyobb figyelmet kapna a nyugati államok részéről, a tanácskozáson résztvevő muzulmán bankárok és gazdasági szakemberek pedig arra kérték az európai politikusokat, hogy támogassák muzulmán térségben zajló átalakulást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.