Reexportra nem vonatkozik az engedély

Megindulhat Oroszországba a belga és a holland zöldségszállítás

Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos bejelentette: Oroszorszég keddtől engedélyezi a Hollandiából és Belgiumból származó zöldségek importját.

2011.06.28 13:14MTI

Hangsúlyozta, hogy az engedély csak az e két országban termelt zöldségre vonatkozik, esetleges reexportra nem.
   
Oroszország az E Coli baktérium okozta hasmenésjárvány miatt június 2-án leállította a zöldségbehozatalt az Európai Unióból.
   
Az ügy beárnyékolta a június 9-én tartott Oroszország-EU csúcsot, és csak múlt szerdán született megállapodás az orosz és az uniós illetékesek között arról, hogy a szállítmányokat újra engedélyezi az orosz fél, amint megfelelő iratokkal érkeznek.

A dokumentumnak tartalmaznia kell a zöldség termelési helyét, a származási országot, igazolást minden egyes szállítmány kórokozók szempontjából való vizsgálatáról az adott ország által e célra kijelölt laboratóriuma által.
   
Onyiscsenko azzal indokolta, hogy Hollandiából és Belgiumból indulhatnak meg elsőként a szállítások, hogy egyrészt ebben a két országban nem betegedtek meg emberek, másrészt az ott kijelölt laboratóriumok elnyerték az orosz fél bizalmát.
   
A tiszti főorvos hétfőn Dániát, Hollandiát, Lengyelországot, Németországot és Spanyolországot jelölte meg olyan országokként, amelyek elfogadták az orosz feltételeket, és kijelölték az illetékes laboratóriumokat.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Lengyelország például nem kelt bizalmat, mert onnan többnyire sok reexport érkezik, Németország pedig egyelőre azért nem kapta meg az engedélyt, mert lényegében a járvány fészke.
   
Kedden hangsúlyozta azonban, hogy hamarosan bővítik azoknak az országoknak a listáját, amelyek már exportálhatnak zöldséget Oroszországba.
   
Oroszország Onyiscsenko keddi közlése szerint évente 2,5 milliárd euró értékben importál zöldséget, s az első számú szállító Hollandia, amely az orosz zöldségimport mintegy harmadát adja.
   
Miközben azonban az orosz zöldségimport lassan beindul, Moszkva leállította a behozatalt több német tej- és húsüzemből. Az orosz szakértők szerint ugyanis a járvány vélhetően nem növényi, hanem állati eredetű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.