Moszkva is hamarosan feloldhatja a tilalmat

Fazekas szerint meggyógyul a zöldségpiac az EU-ban

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a luxembourgi ülés kezdete előtt kijelentette: stabilizálódni látszik a zöldségpiacok helyzete Európában.

2011.06.28 11:46MTI

Hozzátette: fontos, hogy az EU megtartsa, visszaszerezze exportpiacait is.
   
Több unión kívüli ország - köztük Oroszország - a németországi hasmenésjárvány idején importkorlátozásokat vezetett be egyes, az EU-ból érkező élelmiszerekre. Az uniós illetékesek szerint azonban ezeknek nincsen létjogosultságuk, hiszen az EU élelmiszerei biztonságosak.
   
Erről a témáról a miniszterek az Európai Bizottság tájékoztatását várják - jelezte Fazekas Sándor.
   
A brüsszeli bizottság a múlt héten bejelentette, hogy orosz illetékesekkel megállapodást írt alá, amelynek értelmében Moszkva hamarosan feloldja az uniós zöldségekre kivetett beviteli tilalmat.
   
Fazekas Sándor elmondta, hogy az unió folytatja a termelők támogatását is, hiszen erre szükség van ahhoz, hogy az EU polgárai, így a magyar lakosság is, egészséges élelmiszerekhez jussanak.
   
A miniszterek a hónap elején tartott rendkívüli találkozón uniós gyorstámogatásról döntöttek a zöldségtermelők számára.
 Fazekas Sándor kijelentette: arra számít, hogy a következő hónapra teljesen helyreáll a fogyasztói bizalom, és a termelők a rendelkezésre álló teljes készletüket értékesíteni tudják.
   
Rámutatott: a nyár közeledtével a primőrök mellett már a szántóföldi zöldségek is megjelennek a piacokon.
   
Úgy vélte, most már lecsengenek a járvánnyal kapcsolatos korábbi, nagyrészt felelőtlen nyilatkozatok miatt kiváltott botrány hullámai is.
   
A német mezőgazdasági miniszter, Ilse Aigner a luxemburgi találkozó előtt elmondta: megítélése szerint országában a piacok már mintegy négyötöd részben helyreálltak.
   
A német miniszter is fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy mielőbb meginduljon az export Oroszországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.