Ösztönzés az innovációnak

Cséfalvay: a közös uniós szabadalom növeli a versenyképességet

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a témáról hétfőn Luxembourgban folytatott EU-miniszteri eszmecserén azt mondta: növelni fogja az európai uniós vállalatok versenyképességét a közös uniós szabadalom, különösen az innovációs tevékenységtől nagyban függő cégek körében.

2011.06.27 15:19MTI

Úgy vélte, az új rendszer - ha sikerül életbe lépnie - olcsóbbá és kevesebb adminisztrációval megszerezhetővé teszi a szabadalmat, és ösztönzést ad az innovációnak.
   
A 27 EU-tagország közül 25 (Spanyolország és Olaszország maradt ki) korábban megállapodott abban, hogy úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrehozza az egységes európai szabadalmat.
   
A tagországok most a végrehajtási szabályokról és a fordítási rendszerről tárgyalnak - ez utóbbi volt a fő ok, amiért a két tagállam kimaradt az együttműködésből.
   
Ezt követően a miniszteri Tanácsnak, amelynek elnöke csütörtökig Magyarország, még egyeztetnie kell az Európai Parlamenttel.
   
Michel Barnier a hétfői versenyképességi miniszteri vita elején emlékeztetett arra: az uniós szabadalom lehetővé teszi majd, hogy bármely EU-tagország feltalálója bármely tagállamban ilyenért folyamodjon.

A kevesebb adminisztrációval párhuzamosan a valamennyi uniós tagállamban érvényes szabadalmi oltalom kiváltása a mai 23 300 euróról nagyjából a tizedére csökken.
   
Cséfalvay Zoltánnal együtt Barnier is úgy ítélte meg, hogy a jogalkotási javaslatokról szóló megállapodás fontos üzenet lenne a fogyasztóknak, hiszen ismét konkrét lépéssel igazolná, hogy az unió kíván és képes lépéseket tenni a versenyképesség növelése és a gazdaságélénkítés érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.