Segítheti az adminisztrációs terhek csökkenését?

Cséfalvay: gyakoroljanak erős politikai nyomást a vállalkozók

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön, a Világgazdaság napilap által szervezett budapesti konferencián kijelentette: akkor lehet sikeres a kormányzat programja az adminisztrációs terhek csökkentése terén, ha a vállalkozók erős politikai nyomást gyakorolnak.

2011.06.02 11:43MTI

Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációs költségre a vállalkozások, ennek összege 2.800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet - mondta az NGM államtitkára.

Hozzátette azt is, hogy a magyar vállalkozások gyengébb versenyképességére is hat ez, hiszen Hollandiában, Nagy-Britanniában és Dániában csupán a GDP 2-3 százalékát viszik el az adminisztrációs terhek.
   
David Cameron azt szorgalmazza az EU-ban, hogy csak akkor lehessen bevezetni egy új adminisztrációs szabályt, ha egy másikat kivezetnek - idézte a brit miniszterelnököt az államtitkár.
   
Az első csomagban, amelynek alapján januártól 105 milliárd forinttal mérsékelhetők a vállalkozások adminisztrációs terhei, többek között életbe lép majd az a szabály, hogy a foglalkoztatási bejelentés 23 adata egyre csökken, vagy a kötelező könyvvizsgálatot 100 millió forintos bevételi határról 200 millióra emelkedik - közölte Cséfalvay Zoltán.
   
A második lépés, amelynek hatására további 400 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozások terhei, augusztusi kormányhatározatok segítik majd, s ezek is januártól lépnek hatályba - tette hozzá. A második csomagban már nemcsak az NGM hatáskörébe lévő szabályokat kívánják megváltoztatni, hanem más tárcákhoz és az önkormányzatokhoz tartozókat is - jelezte Cséfalvay Zoltán.
   
Példaként említette az államtitkár a magyarországi építési engedélyek beszerzésére fordított 204 napot, amelyre Hong-Kong-ban elég 67 nap is.
   
"Kérem a vállalkozásokat, gyakoroljanak erős politikai nyomást a kormányzat felé, így segítsék az adminisztrációs terhek csökkentésének programját" - fogalmazott Cséfalvay Zoltán.
   
Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében június 2-án, azaz ma konzultáció sorozatot indít az NGM, amelynek során javaslatokat, ötleteket várnak a vállalkozóktól.
   
Egy hozzászóló zuglói vállalkozó ezután azt panaszolta el az államtitkárnak, hogy Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere 5 évre visszamenőleg építési adót vetett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.