Versenyképességet növelő döntések kellenek

Cséfalvay: a vállalkozások segítésében előreléphet az EU

A vállalkozások terheit csökkentő eredményekre számít az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői találkozóján az elnöklő Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.

2011.05.30 11:56MTI

Az államtitkár a brüsszeli találkozó előtt nyilatkozva elmondta, előrelépést remél az uniós belső piac egységének fokozását célzó tervekben. Remélhetőleg sikerül véglegesíteni annak a tucatnyi területnek a meghatározását, amelyeken a közeljövőben gyakorlati lépéseket lehet tenni az egység növelésére - fogalmazott.
   
Úgy vélte, a legfontosabb az, hogy frissítsék azokat a szabályokat, amelyek alapján az egységes piac működik.
   
Az elnökségi honlapon a hét végén megjelent interjúban Cséfalvay Zoltán ezzel kapcsolatban hangoztatta: olyan intézkedéscsomagról van szó, amelynek "végrehajtása valóban felgyorsíthatja, elmélyítheti a piaci integrációt, s ezzel hozzájárulhat nemcsak Európa hosszabb távú versenyképességéhez, de a gazdasági válságból való gyorsabb kilábaláshoz is".
   
Napirenden szerepel az uniós szabadalom témája is. Cséfalvay Zoltán kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer többlet anyagi terhet jelent a vállalkozóknak, ezért fontos lenne továbblépni a közös szabadalom felé.
   
Huszonöt EU-tagország már döntött arról, hogy létrehozza a közös uniós szabadalmat (a rendszerhez az egyelőre kimaradó két tagállam is bármikor csatlakozhat), most a végrehajtási jogszabályokról cserélnek eszmét.
   
Fontos döntés születhet hétfőn a kisvállalkozások könyvviteli kötelezettségeinek és költségeinek csökkentéséről is - említette meg az államtitkár.
   
A legfeljebb néhány főt foglalkoztató vállalkozások számára ezek a kötelezettségek gyakran aránytalanul nagy adminisztrációs terhet jelentenek - emlékeztetett.
   
Az említett interjúban az államtitkár beszélt arról is: az elnökség bízik abban, hogy sikerül megállapodni az Európai Zártkörű Részvénytársaság intézményének létrehozásáról. Mint mondta, az elnökség új, kompromisszumos javaslatot dolgozott ki, amelynek fogadtatása a tagállamok és az Európai Bizottság részéről is egyértelműen pozitív volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.