Csökkenhetnek az adminisztrációs terhek

Cséfalvay: vállalkozások nélkül nincs fellendülés

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta: a pénzügyi és gazdasági válságból nem lehet kilábalni a vállalkozások nélkül, amelyeket meg kell szabadítani az aktivitásukat akadályozó terhektől.

2011.05.25 14:27MTI

Az államtitkár a "Mozgósítsuk a kis- és közepes vállalkozásokat a jövő Európájáért" című gödöllői konferencia záró napján beszélt erről.
   
Az európai vállalkozások sok problémával küzdenek: ilyen a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés, az adminisztrációs terhek, nem mindig képesek hozzáférni a belső piachoz, és az innováció területén is lemaradásban vannak - mondta Cséfalvay Zoltán.
   
Emlékeztetett: ezen a négy területen a magyar kormány is tett lépéseket a vállalkozások helyzetének könnyítésére, számos kis adót eltöröltek, csökkent a társasági adó kulcsa, és jelenleg dolgoznak a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő intézkedések jogszabályba építésén. Utóbbi lépés 2012-től 500 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit.
   
A magyar vállalkozások forráshoz jutását segíti a Széchenyi kártya kiterjesztése, de érdemes megvizsgálni azt is, hogy kockázati tőkével, illetve más megoldásokkal hogyan lehet hozzájárulni a finanszírozáshoz - mondta Cséfalvay Zoltán.
   
Jelezte, hogy a kormány dolgozik az innováció finanszírozásának átalakításán. Ennek keretében  külön szeretnének forrásokat teremteni a gyorsan növekvő, a kutatás-fejlesztés területén működő kkv-knak, valamint új eszközök és források állnak majd rendelkezésre a vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására. Ennek pontos koncepciója várhatóan június végéig elkészül, ezután vitatják meg a gazdasági partnerekkel, majd 2012-ben életbe léphet - ismertette az államtitkár.
   
A magyar soros elnökség azért is erőfeszítéseket tett, hogy a vállalkozások jobban hozzá tudjanak férni a belső piachoz. A kkv-k "magányosak", vagyis hiányzik az a politikai támogatás, amely a problémáikat megfogalmazza - emelte ki Cséfalvay Zoltán, hozzáfűzve, hogy ez nemcsak az egyes tagállamokban, hanem európai uniós szinten is probléma.
   
Az Európai Bizottság Antonio Tajani alelnök javaslatára ezért kezdeményezte, hogy minden tagállamban nevezzenek ki kkv-követeket, akik gyakorlatilag a kkv-k "politikai hangjaként" szólalnak meg - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.
   
Beszélt arról is, hogy fontos az európai jó példák átvétele. Magyarország is fel tud mutatni olyan termékeket, amelyeket más tagállamok is át tudnak venni, példaként említette a Széchenyi kártyát, amely korábban az Európai Vállakozási Díj pályázatán a "Jó gyakorlatért" kategória elismerését kapta - mondta Cséfalvay Zoltán.
 

Az államtitkár kiemelte: Magyarországon nagy szükség van a vállalkozások munkahelyteremtő erejére - adott esetben kockázatvállalására -, mert ez szükséges ahhoz, hogy tíz év alatt egymillió új álláshely jöjjön létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.