Bolygók közt imbolygó űrturista

Mekkora lehet az űr sörtartalma?

Közismert a vicc, miszerint az amerikaiak dollármilliókat költöttek el arra, hogy a Földön használható golyóstollat felkészítsék nulla gravitációs környezetben való működésre, a szovjetek viszont egyszerűen ceruzát használtak.

2011.05.18 15:48Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Tény, a világűrben számos olyan, bolygónkon egyértelműnek ható dolog működik alapvetően másként, melyekre a hétköznapi ember nem is gondol. Például az ízlelés: a Föld körül keringve az űrhajósok nyelve megduzzad, ami megnehezíti az ízek érzékelését.
 
Mivel a kereskedelmi célú űrutazást egyértelműen az űrturizmus lendítheti előre, az elsőre mulatságos kérdésre komoly emberek komoly válaszokat keresnek. És nem csak keresnek, hanem találnak is: ausztrál kísérletezés eredményeként megszületett az űrsör. A kontinesnyi szigeten székelő 4 Pines Brewing Company tulajdonosa, Jaron Mitchell bejelentette, hogy termékük az első olyan sör, amit kifejezetten nulla gravitációs környezetben való fogyasztásra terveztek. Mitchell a helyi űrfejlesztési intézet, a Saber Astronautics Australia munkatársával együtt hozta létre a Vostok 4 Pines Stout névre keresztelt alkoholos italt.
 
A testesnek mondott sör határozott ízesítéssel bír, ami annyira erős, hogy még az arcot és nyelvet érintő puffadás sem képes megakadályozni kibontakozásában. A prototípus kifejlesztése után természetesen ki is kellett próbálni, működik-e az ital, ezért Florida felett nulla gravitációs repülési kísérletet végeztek vele, egy mikrogravitációs szakértő segítségével. Utóbbi az ivás nehézségeire hívta fel a figyelmet: habár a tesztelés során közel egy liter sört fogyasztott el, ezért komolyan meg kellett küzdenie. Az ember ugyanis a gravitáció segítségével önti ki az üvegből az alkoholt, ám olyan helyzetben, ahol ez az erő nem áll rendelkezésre, bármelyik irányba fordítjuk is a palackot, nem folyik ki tartalma. A teszt során ezért alaposan felrázták a sört, ami hozzásegítette a tesztalanyt az iváshoz.
 
Habár az ízlelés próbája sikeres volt, további kísérleteket kell folytatni, állítja Mitchell. Többek között vizsgálni kell az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását alacsony gravitációs környezetben. Különösen annak tudatában kell erre figyelmet fordítani, hogy még a légi közlekedés során is megváltozik az alkohol felszívódásának folyamata, holott ott a földfelszínhez képest minimális mértékben csökken csak a tömegvonzás hatása.

Végül a szénsavképződés folyamatára is figyelmet kell fordítani, hiszen a buborékok és a folyadék egymástól való elválasztása nem úgy történik nulla gravitációs környezetben, mint ahogyan azt a Földön megszoktuk. Held szerint a gáznak nincsen elegendő helye a szénsavképző folyamat kialakításához. Ennek következtében alakul ki a mérnök által csak „nedves böfögésnek” hívott effektus: a gáz és a folyadék egyszerre távozik az üvegből, ami a tapasztalatok szerint meglehetősen kényelmetlen az alkoholt elfogyasztani kívánó számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.