Élet a 28 ezer éves műpénisz után

Már a kőkorban is játékszerekkel huncutkodtak szeretkezés közben?

A szexuális játékszerek nem jelenkori találmányok, legalábbis erről tanúskodik az a Svédországban a múlt héten előkerült kőkorszaki csontfaragvány, amely leginkább műpéniszre hasonlít.

2010.07.21 18:37MTI

A csontfaragvány Motalában, egy középső kőkorszakbeli lelőhelyről került elő, ahol már számos, a Kr. e. 6000 és Kr. e. 4000 közötti időszakból származó műtárgyat találtak. Sok csonttárgy is előkerült a térségben, noha a szerves anyagok az évezredek során általában megsemmisülnek - olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) című tudományos hírportálon.

Mint a leletet felfedező Göran Gruber régész kiemelte, a mezolitikum korai időszakához köthető régészeti helyszíneken általában nem kerülnek elő szerves anyagok.

"A helyszín a folyópart közelében található, ahol üledékes, agyagos a talaj, vagyis itt rendkívül kedvezőek a feltételek a szerves anyagok megmaradására" - magyarázta Göran Gruber. Mint a régész kifejtette, természetesen nem gondolkodhat senki a mezolitikum emberének a fejével, de a 12 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű, agancsból készült tárgy egyértelműen műpéniszre hasonlít. Ám egyáltalán nem biztos, hogy a tárgynak valóban szexuális rendeltetése volt, használhatták valamiféle eszközként is, ugyanis míg egyik végét legömbölyítették, a másikat kihegyezték.

Ily módon alkalmazhatták például kovakődarabkák felaprítására. Az sem világos, hogyha valóban eszköz volt, férfiak vagy nők használták-e, esetleg mindkét nem képviselői.

A régészeti feltárások során nemritkán kerülnek elő ókori szexuális szimbólumok, ám ezek többnyire feminin, a Föld termékenységét megjelenítő jelképek. Kőkorszaki fallikus tárgy öt évvel ezelőtt került elő Németországban, ahol 28 ezer éves, kőből faragott "műpéniszt" tártak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.