Nem a víz alatt kérdezősködtek

És ez már biztos: a legtöbb cápatámadás vasárnapra esik

A cápák a leggyakrabban vasárnap, kétméteresnél sekélyebb vízben, újholdkor támadnak, és ez nem véletlen - állítják a Floridai Egyetem kutatói, akik szerint a második helyen a szombat áll, de dobogós hely jut a pénteknek is.

2010.05.27 12:58MTI

A tudósok a floridai Volusia megye partjainál 1956 és 2008 között bekövetkezett cápatámadások statisztikáit vették alapul. Ezt a térséget a "világ cápatámadási fővárosának tartják", ahol a vizsgált 52 éves időszakban 231 esetet regisztráltak. 1999 és 2008 között világszerte 639 cápatámadás történt, ebből 428 az Egyesült Államok partjainál: 275 esetet Floridában regisztráltak, beleértve 135 incidenst Volusia megyében.

A kutatás során 220 olyan esetet dolgoztak fel, ahol részletes adatok álltak a tudósok rendelkezésére az áldozatokról - olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon. A kutatók emellett éveket töltöttek a fürdőzők, szörfözők, búvárók megfigyelésével a Daytona Beach és New Smyrna Beach közötti partszakaszon. "Alapvetően a hol, mikor és miért kérdések elemzése segít megérteni, hogy miért gyakoribbak itt a cápatámadások" - magyarázta George Burgess, a Floridai Egyetem nemzetközi cápatámadási regiszterének az igazgatója. Mint kifejtette, az adott partszakaszra jutott az 1999 és 2008 közötti cápatámadások 21 százaléka, azonban ezek döntő többsége nem volt komoly, csupán elvétve szenvedtek a fürdőzők és a szörfözők súlyosabb sérüléseket, halálos eset pedig egy sem volt.

"Tévesen nevezzük ezeket az eseteket támadásnak, mivel alig komolyabbak, mint egy kutyaharapás. Ez nem ugyanaz a kategória, mint a Kalifornia partjainál a 3-6 méteres fehér cápák támadásai. Florida vizeiben kisebb cápák tenyésznek, amelyek szerényebb testméretüknél fogva kisebb zsákmányra vadásznak" - hangsúlyozta George Burgess, hozzátéve, hogy a cápák egyébként sem akarnak embert "enni". Szerinte mindössze annyiról van szó, hogy a ragadozók a fürdőzőket fókákkal vagy egyéb "hagyományos" cápaeledellel tévesztik össze.

S hogy miért a hét három utolsó napjára esik a legtöbb cápatámadás? Burgess magyarázata igen egyszerű: hétvégeken többen választják a tengerparti pihenést, és minél több az ember a vízben, annál nagyobb az esély, hogy cápákkal találkoznak, ráadásul az emberek által keltett zaj is provokálja a ragadozókat.

Az áldozatok 90 százaléka az erősebb nem képviselőiből, 77 százalékuk pedig a 11 és 30 év közötti korosztályból került ki. Abból a 171 esetből, ahol ismert volt a megtámadott bőrszíne, 98 százalékban fehérek estek áldozatul a cápatámadásnak. A 220 esetből 158-ban a lábán harapták meg a cápák az áldozatot, 34 esetben pedig a karján. Az áldozatok 61 százaléka a szörfözők közül került ki, akiket leggyakrabban kora reggel vagy késő délután ért támadás.

A legtöbb incidenst újholdkor regisztrálták. A tudósok szerint a Hold fázisai befolyásolják a cápák táplálékául szolgáló halak életciklusát és mozgását. A legtöbb megtámadott személy fekete-fehér fürdőruhát viselt, a második helyen a fekete-sárga színkombináció állt: ez arra utal, hogy a cápák képesek megkülönböztetni a kontrasztokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.