A Szaharából Amerikába

A sivatagi homok körberepüli a Földet?

Régóta ismert, hogy a Szaharából származó homokszemek képesek átrepülni az Atlanti-óceánt, azonban kiderült, hogy az ázsiai sivatagokból származó por is eléri Amerikát.

2010.01.02 11:59National Geographic

Az amerikai kutatók már tíz évvel ezelőtt is sejtették, hogy a szmog körbejárja a világot. Emily Fishernek, a washingtoni egyetem kutatójának azonban sikerült először kimutatnia, hogy a Góbi- és a Takla-Makán-sivatag pora képes átrepülni a Csendes-óceánon és összekeveredni az amerikai nyugati part szennyeződéseivel.

Ez a keverék pedig továbbhaladva szennyezi a Föld tisztább zónáit. Fisher a sivatagi viharokról és az amerikai nyugati part levegőminőségéről szóló információkat vetette egybe az 1998–2006-os időszakra vonatkozóan. Kiderült, hogy a tavaszi hónapokban, a legerősebb sivatagi viharok idején a Kína és Mongólia legszárazabb vidékeiről származó por gyakran van jelen olyan városok levegőjében, mint Los Angeles vagy San Diego.

Ilyenkor a több ezer kilométer távolságban is észlelhető porszemek száma másfélszeresre szaporodik, és mivel nagyon könnyű anyagokról van szó, amelyek körbeutazhatják a Földet, azok is szenvedő alanyai lehetnek a globális szennyezettségnek, akik egyébként parkok vagy erdőkben gazdag területek közelében élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.