Nem lesz nyáron csimpánzcsapat Veszprémben

A veszprémi állatkert nem kér a zöldtárca csimpánzaiból

Nem lesz csimpánzcsapat az új veszprémi majomház május 7-i avatásakor, s erre a későbbiekben sincs sok esély - jelentette ki Török László, a veszprémi állatkert igazgatója csütörtökön az MTI-nek.a

2009.04.24 09:06MTI

Az intézmény vezetője ezzel lényegében cáfolta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön kiadott sajtóközleményét, mely szerint a Veszprémben létesített Csimpánzvilág nevű új majomház "benépesítéséhez a környezetvédelmi tárca minden segítséget megad". A közlemény szerint a tárcának néhány nap alatt sikerült találnia Európában tíz olyan csimpánzt, amelyek a Washingtoni Egyezmény előírásainak megfelelően az országba behozhatók.

A tárca közleménye szerint az Európai Állatkertek Szövetsége cserelistáján ezen a héten nyolc csimpánznak is keresnek új helyet: a nürnbergi állatkert egy háromfős vegyes csapatának (két szülő és egy kölyök), míg az angliai, chesteri állatkertben egy ötfős nőstény csapatnak keresnek jobb elhelyezési lehetőséget. Továbbá a pécsi állatkert hím és nőstény csimpánza is a veszprémi új házba költözhet - olvasható a zöldtárca sajtóközleményében.

A veszprémi állatkert igazgatója hangsúlyozta: szakmailag szinte megoldhatatlan feladat összeszoktatni a több helyről érkező párokat, kis "csapatokat", ezért - noha köszönik a minisztérium igyekezetét, de - ezt nem tartják megoldásnak. Ráadásul a pécsi csimpánzok csak kölcsönbe érkeznének Veszprémbe. Török László kijelentette: ragaszkodnak eredeti szándékukhoz, az ausztriai Gänserndorfban lévő tíztagú csimpánzcsapat áttelepítéséhez, ami ellen szerinte eddig egyetlen szakmai érv sem hangzott el.  Mi nem kértük arra a minisztériumot, hogy találjanak nekünk másutt csimpánzokat - közölte Török László, megjegyezve: szerinte valami oknál fogva nagyon nem akarják, hogy "mi ilyen jók legyünk".

Az igazgató szerint egy osztrák egyesület is erősen lobbizik a gänserndorfi csimpánzok megszerzéséért, s "úgy tűnik, ők az erősebbek". Az igazgató különösnek tartja azt is, hogy egy hónapja beadták a szaktárcához a gänserndorfi csimpánzok behozatali kérelmét, ám arra választ még nem kaptak, ellenben az egyik országos napilapból kellett megtudniuk, hogy nem jöhetnek Veszprémbe az ausztriai majmok.

Szakmai érv és hivatalos értesítés nincs - tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy csütörtökön is egy sajtóközleményből tudták meg, miszerint több helyről akarják "összeverbuválni" Veszprémbe a csimpánzokat. Egy teljes csapatot kell megszereznünk, szakmailag csak ez elfogadható, ám erre nem sok esélyünk van - vélekedett Török László, megjegyezve: ezt szerinte jól tudják azok is, akik valamilyen oknál fogva nem akarják, hogy Veszprém a nemzetközi szinten is jelentős fejlesztésével, a Csimpánzvilággal megjelenhessen.

Az idei szezon már "elszállt", nem lesz nyáron csimpánzcsapat Veszprémben - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy ez komoly anyagi veszteséget is jelenthet az állatkertnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.