Az állatok tizede lelhető fel csupán

Drámai populációcsökkenés a csimpánzoknál

Drámai mértékben csökkent az elefántcsontparti csimpánzpopuláció. A kutatók a 18 évvel ezelőtti felméréshez képest csupán az állatok tizedét találták meg az országban.

2008.10.30 15:09National Geographic

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatócsapata a Current Biology című szaklapban számolt be az emberszabásúak eltűnéséről.

Az 1960-as években Elefántcsontpart a maga százezerre becsült csimpánz-populációjával még a majmok egyik fellegvára volt. A nyolcvanas évek vége felé nyolc-tízezerre csökkent a számuk, ma pedig ennek csupán a tizede (1000 körüli).

A kutatók szerint elsősorban az emberi lakosság robbanásszerű növekedése, az erdőirtás és a vadorzás tehető felelőssé azért, hogy egész régiókból tűnt el teljesen a csimpánz. 2004-ben pédául lépfene fertőzésben pusztultak el vadon élő csimpánzok Elefántcsontparton. Különös aggodalomra ad okot az a tény, hogy a vadállatok húsának fogyasztása fokozza a vírusok átterjedésének veszélyét az emberi populációra.

Az elmúlt 20 év folyamán az ország lakossága 50 százalékkal növekedett (10 millióról 20 millió főre), ami maga után vonta a csimpánzok létszámának 90 százalékos csökkenését. Az állomány védelmét és külföldi megfigyelését nagy mértékben nehezíti a 2002-ben kitört polgárháború.

A német szakemberek eredetileg egyes környezeti tényezők csimpánzokra gyakorolt hatását kívánták tanulmányozni. Amikor azonban alig leltek csimpánzra, elhatározták, hogy felmérik a populáció nagyságát.

Az állománybecslést most egész Nyugat-Afrikára ki fogják terjeszteni. A friss adatok egy-két év múlva állnak majd rendelkezésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.