"Addig ütik a kaptárakat..."

A csimpánzok felfegyverkezve vonulnak hadba a mézért!

Odavannak a csimpánzok a mézért: jól szervezett támadást indítva ágakból készített "fegyvereikkel" addig ütik a kaptárakat, míg hozzá nem jutnak a mézhez - figyelték meg kongói tudósok.

2009.03.31 12:12MTI

A kutatók az International Journal of Primatology című szaklapban megjelent tanulmányukban számoltak be az édesszájú majmok akcióiról, amelyek során néhány példány faszerszámok valóságos tárát használta a méz megszerzéséhez.

"A megszerzett méz tápértéke nem olyan magas, sikert követő izgalom azonban elképesztő, látszik, hogy mennyire élvezik az ízét" - ír
ta Crickette Sanz, a lipcsei Max Planck Evolúciós Atropológiai Intézet munkatársa.

Főemlős-kutatók körében ismert a csimpánzok a méz iránti vonzalma. Korábbi kutatások már felfedték: az emberszabású majmok képesek a botokat olyanra alakítani, hogy azzal leverjék a kaptárakat. Azt azonban csak most fedezték fel, hogy a Kongó-medence területén élő csimpánzok is gyakran támadják meg a kaptárakat.

"Úgy tűnik, a közép-afrikai csimpánzok sokkal kifinomultabb technikákat fejlesztettek ki a méz megszerzésére, mint kelet- és nyugat-afrikai társaik, ez talán regionális sajátosság" - mondta Sanz.

Az állatokról több mint négy éven át készült felvételeken látszik a csimpánzok eltökéltsége, hogy megszerezzék a mézet. "Senki nem gondolta volna, képesek akár ezerszer is odacsapni, hogy hozzájussanak a csemegéhez" - számolt be a kutató.

"Néha reggel fognak hozzá, és csak délutánra érnek el sikert. Közben csak keveset pihennek. Ez fizikailag is megerőltető, főleg ha látjuk, milyen nagyok az általuk használt botok. Némelyik egy kilónál is nehezebb" - tette hozzá. Kutatók azt is megfigyelték, hogy a kongói csimpánzok eszközhasználata sokkal kifinomultabb a korábban gondoltnál.

"Több eszközt is használnak, szerszámok egész sorával indulnak a mézért" - magyarázta David Morgan, a tanulmány egyik társszerzője. Ha pedig a csimpánzoknak sikerül megfelelő eszközt készíteniük, azt az ágak közé elrejtve megőrzik későbbi használatra - írták a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.